Инфо

22. новембар 2018.22. нов 2018.
ОДРЖАНА ТРИБИНА О ПЕРСОНАЛНОЈ АСИСТЕНЦИЈИ

Услуга неопходна за самостални живот

Трибина “Персонална асистенција – кључ самосталног живота за особе са инвалидитетом” одржана је у петак у просторијама Удружења параплегичара Мачванског округа. Циљ је отварање дискусије о бољем остваривању људских права особа са инвалидитетом и развој локалних услуга социјалне заштите предвиђене Стратегијом социјалне заштите града Шапца. Трибина је организована у оквиру пројекта Промоција филозофије самосталног живота и пуног грађанског учешћа особа са инвалидитетом који финансира ЕУ, а спроводи га програм УН за развој у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану.
Програм код нас реализују Центар за самостални живот особа са инвалидитетом са Удружењем параплегичара Мачванског округа и Међуопштинском организацијом слепих Шапца. Пројектом ће се обезбедити подршка самосталном животу за пет особа, односно биће ангажовано пет персоналних асистената.
Бранка Павловић, водитељка састанка сматра да је ово изузетно значајна тема јер је услуга препозната још одавно и у међународним оквирима. Истакла је да је персонална асистенција једна од кључних услуга за пуну социјалну инклузију особа са инвалидитетом.
-Да би особе са инвалидитетом могле да учествују у свим аспектима друштвеног живота неопходно је да имају персоналну асистенцију око основних активности на које се иначе потроши превише времена и енергије ако то ради неко ко није стручан. Искрено се надам да ће град Шабац у почетку за бар пет персоналних асистената који ће бити подржани кроз овај пројекат наћи могућност да се они финансирају из буџета. Да то буде услуга која ће ићи на јавни тендер, коју ће пружати лиценцирани пружалац услуге. Претопстављам да ће бити шансе, у неко догледно време да се та услуга прошири и на већи број корисника, што би било јако значајно, сматра Бранка Павловић.
Асистенција представља практичну помоћ у свакодневним активностима коју обучени асистент пружа особи са инвалидитетом. На трибини је истакнуто да је потребно да особа са инвалидитетом сама, на основу својих потреба, ангажује особу која ће јој асистирати, да би се виделе промене у квалитету њиховог живота.
-Пројекат се односи на пилотирање услуге персоналне асистенције за особе са инвалидитетом у Шапцу и препознат је кроз Стратегију социјалне заштите у граду. Мислимо да постоји добра основа да ова услуга заживи и након пројектног финансирања. Тема и идеја јесу да ми кроз услугу која ће почети 1. децембра и неким дргим активностима, заступничким радом и разговором са представницима града, дођемо до тога да се определи новац у буџету и да се почне са финансирањем ове услуге, навела је Мимица Живадиновић из Центра за самостални живот особа са инвалидитетом Србије, координатор пројекта.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa