Инфо

22. новембар 2018.22. нов 2018.
Промоција књиге Милорада Јевтића „Биће Србије“

Мачва има шта да каже

Јубиларна десета књига Милорада Јевтића под називом „Биће Србије“, писца из Бадовинаца, промовисана је протеклог понедељка у Народној библиотеци „Јанко Веселиновић“ у Богатићу. Укључујући романе „Само да тонови ћуте“ и „Србија се враћа кући“, ово је трећа Јевтићева књига тежишно о страдањима Мачве и улози Мачвана у Првом светском рату.
Изложбу је отворила директорка Библиотеке Катарина Лазаревић која је истакла успешну дугогодишњу сарадњу са Милорадом Јевтићем, а онда је реч препустила Катарини Кулезић, професорки Српског језика и лекторки поменуте драме.
-Вечерас сам овде захваљујући трогодишњем пријатељству са Милорадом Јевтићем и чињеници да сам му помогла у коректури. Милорад Јевтић је дао велики допринос оживљавању сећања на живот мачванске породице, која остаје као живо биће, његовим, вашим и мојим потомцима – истакла је Кулезићева.
Кроз промоцију, говорници су многобројну публику која је употпунила салу библиотеке, чињеницама и разлозима из којих треба да прочитају ову књигу заинтригирали.
-Милорад овај пут доноси нешто другачије у односу на оно што је до сада радио. Први разлог због ког је значајно прочитати ову књигу је локалпатриотизам из ког би требало да проистиче и захвалност Јевтићу што нам доноси парче оне измучене свете душе мачванског родитеља. Ово је трагедија обична колико и рат, апсурдна колико и живот. Тематизује немоћ српског родитеља. Драма о осакаћености али и драма о вери и сновима – каже Кулезићева
Неко има кога да затекне након рата неко не. Неко наиђе на порушен дом, заборављену њиву, а поједини остану без икакве информације о својој фамилији. О томе говори први део језиво истинито писане драме. Остатак је посвећен онима који су чували огњиште до времена кад се војска повукла и жељно их чекали, не знајући да ли ће их дочекати и како. Према речима Милорада Јевтића, ово је такође прича о нама, о нашем односу према животу, поимању части, о томе какви смо у преломним моментима и о нашим животима.
-Биће Србије је драма једне мачванске породице. Запис о нечему о чему се ретко говори после победе, али је део живота и горке истине. О нечему о чему се ћути јер би засенило победу и славу властодржаца. Патња се своди на појединца и породицу. Нико не зна како породица то проживљава, нити хоће да зна јер би своје заслуге довео у питање – објашњава Јевтић смисао драме.
-Војник треба држави кад мора да се очува, и логично је да се сви ставе у одбрану. Да, сви. Али није тако. То је она горка пилула која се тешко гута. Обично се за то окривљује неко ко није одговоран, као што је један од синова главног јунака драме. Трагедију породице разуме и осећа само породица синова и нико више. Друго је чиста обмана. Сведоци смо свих ратова у којима су завршеци овакви – додаје Јевтић.
Миша Перић, глумац аматерског позоришта „Јанко Веселиновић“ употпунио је промоцију читајући одломке из књиге, док је Ана Ковић, члан Културно уметничког друштва „Ђидо“ певала изворне песме. Промоцију су улепшали и цртежи Драгане Ерцеговчевић, запослене у Културном центру у Богатићу, а илустратор је Јевтићеве две књиге.
-За ову приликом издвојила сам цртеже, портрете мање споменутих учесника рата. То су Милунка Савић, Момчило Гаврић, најмлађи војник у историји српске војске, Војвода Петар Бојовић и Драгутин Матић, звани „Око соколово“ као најбољи извиђач у војсци – истиче Драгана Ерцеговчевћ, , која најчешће слика иконе у византијском стилу са позлатом, али је у стварности портретиста.
Библиотека „Јанко Веселиновић“ у Богатићу, биће 25. новембра део манифестације „Стоп насиљу над женама“. Песничком речју, учесници вечери ће обележити овај итекако значајан дан. Један од главних организатора је Милана Давидовић, председница Удружења писаца „Јанко Веселиновић“. Библиотека у Богатићу даје безусловну подршку оваквим манифестацијама, сваке године, стога ће и ове. Директорка библиотеке позвала је све заинтересоване да се прикључе и подрже манифестацију.
К.Ј.Ђ

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa