Инфо

22. новембар 2018.22. нов 2018.
ЕКОЛОШКО УДРУЖЕЊЕ САЧУВАЈМО ДРИНУ

Радове треба наставити

Еколошко удружење “Сачувајмо Дрину” у Бадовинцима, обратило се ЈП Србијаводе, захтевом да овогодишње планиране и завршене радове на заштити обале Дрине у бадовиначком атару Дубовић, наставе и наредне године. Мишљења су да урађена деоница у дужини од 400. метара неће у потпуности заштитити плодне оранице, ако се што пре не настави даље. Овде готово преко ноћи “ниче” мало викенд насеље које највише љубитеља природе и чистог ваздуха има лети. Потребно је и њега заштитити.
- Нажалост, плаховита река је зимус и током пролећа, продужила угрожену зону. Ако би ове зиме и пролећа, после насипања донекле и мировала са одроњавањем обале, следеће сезоне, на зиму 2019. ће сигурно наставити. Река интензивно обара и леву обалу, острво Зелењак и тако опет прави оштру кривину која се нагло сваљује на незаштићени део Дубовића, каже Светомир Тошић, председник Удружења предлажући заједнички излазак на терен и “снимање” угроженог подручја.
- Циљ је да се радови што пре наставе, а потребно је још око 400 метара обалоутврде, чиме би се веома угрожен атар Дубовић трајно заштитио, додаје Тошић.
На овом простору поред обрадивог земљишта, колеба, има доста новосаграђених викендица. Тако је бадовинчанин Бранко Бајуновић, овде саградио модеран “кутак” за одмор и разоноду али је имао доста проблема са заштитом свог поседа од “удара” плаховите Дрине. Наиме, сам је инвестирао у заштиту, употребивши 100. великих приколица земље.
- Све то у највећој мери зависи од “хира” реке, а најпоузданија је стручна заштита обале крупним камењем, каже Тошић. Зато се у име Удружења и грађана Бадовинаца и обратио за помоћ одговорнима, тражећи да њихов захтев што пре ставе на усвајање, како би у наредној години био у програму редовног одржавања обале.
У Јавном водопривредном предузећу “Србијаводе”Београд и Водопривредном центру “Сава-Дунав”, упознати су са овим проблемима али њихово ангажовање у највећој мери зависи од расположивих средстава.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa