Инфо

22. новембар 2018.22. нов 2018.
НОВИ ЗАХВАТ ИЗВЕДЕН У ШАБАЧКОЈ БОЛНИЦИ

Операција плућа уз минимални рез

Предстојеће дане у шабачкој болници обележиће ендоскопска минимално инвазивна хирургија. Ова операција која је обављена је из домена торакалне хирургије. Није било отварања грудног коша. Траума је минимална, а бенефит за пацијента огроман
Прва минимално инвазивна видео-асистирана торакоскопска операција – биопсија плућног крила, урађена је у уторак у Општој болници “Лаза К. Лазаревић”. То је још један у низу корака којим шабачка болница иде ка циљу да овакве, минимално инвазивне операције постану рутинске и свакодневица у овој установи.
Операцију је обавио доц. др Небојша Марић, начелник кабинета за грудну хирургију ВМА уз асистенцију шабачких хирурга.
-Принцип минимално инвазивне хирургије који смо применили је из домена грудне хирургије, која је релативно ређе заступљена област по болницама општег типа. Ипак, постоји комуникација са општим хирурзима код одређених патолошких стања где и они могу, уз неку основну едукацију да почну да примењују те основне процедуре. Једну од тих процедура смо овде урадили код пацијенткиње. Реч је о ресекцији једне мале вероватно метастазалне промене из левог доњег режња плућа. Да нисмо имали могућност да то урадимо на минимално инвазиван начин, била би изузетно велика траума. Овако очекујемо да ће пацијенткиња врло брзо отићи кући, невео је др Марић и додао да је имао изузетну сарадњу са екипом Опште болнице. Такође је похвалио и ентузијазам запослених у болници, на челу са директором др Слободаном Поповићем, да прошире хируршку делатност у односу на оно што се до сада радило.
Наредних дана биће обављено још неколико сличних операција. Светски тренд је, а томе тежи и српско Министарство здравља да се што више ендоскопских операција обавља у болницама општег типа.
-Предстојеће дане у шабачкој болници обележиће ендоскопска минимално инвазивна хирургија. Ова операција која је обављена је из домена торакалне хирургије. Није било отварања грудног коша. Траума је минимална, а бенефит за пацијента огроман. Опоравак је брз, као и враћање свакодневним активностима. Одмах у понедељак ће бити урађена лапароскопска хистеректомија, која ће такође први пут бити урађена у овој болници. Следеће седмице урадиће се и лапароскопска операција карцинома дебелог црева, навео је др Слободан Поповић.
Почетком децембра Општу болницу ће посетити проф. др Горан Милашиновић директор Центра за пејсмејкер Клиничког центра Србије, чиме ће се поново покренути питање отварања пејсмејкер центра у Шапцу.
M.M.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa