Инфо

22. новембар 2018.22. нов 2018.
РЕЧ СТРУЧЊАКА

Заборављена мера подривање

Подривање и растресање земљишта није редовна агротехничка мера. Ове машине не преврћу пластицу већ само парају и растресају земљиште
Последице катастрофалних поплава од 2014. године су дошле на наплату. Сигурна производња која се огледа како у ратарству тако и у воћарству засигурно има свакогодишње последице које су јако видљиве у годинама које носе ексцесне метеоролошке услове током вегетације. Другим речима, дошло је до девастације земљиштног супстрата и нарушавања физичко хемијских особина као и водно ваздушног и топлотног режима земљишта.
Сам принос, кондиционо стање као и квалитет целог хабитуса биљке је врло поражавајући тако да засигурно ће оствити последице на дуготрајност воћних засада или ратарских култура.
Овај увод о видљивом проблему у пољопривреди била би недовршена прича ако не би рекли како да га решавамо. Овај проблем девастираног земљишта које је и врло збијено са проблемима појаве водених огледала или у суши немогућност конекције кореновог система са земљишним раствором због појаве плужног ђона се решава са ПОДРИВАЊЕМ.
С тога ево нешто и о тој мери:
Подривање и растресање земљишта није редовна агротехничка мера. Ове машине не преврћу пластицу већ само парају и растресају земљиште. У нашим условима потребно изводити ову радну операцију у свим случајевима где постоје сабијени слојеви земљишта у којима не може биљка да расте нити да добија воду.
Биљка може бити ометена у свом развоју и због застоја вишка воде изнад сабијеног и непропустљивог слоја или због недостатка воде која се налази испод непрпустљивог слоја. Подривањем је могуће уклонити сабијеност земљишта, а тиме и опасност од вишка, односно недостатка воде. Избор нагиба ножа је врло значајан за квалитет рада подривача. Ако је нагиб мали, земљиште се не подиже довољно, а ако је нагиб превелик, обим подривања се смањује и ограничава се на величину ножа. Осим тога повећава се утрошак погонске енергије.
Најпогоднија комбинација је она када је нож постављен под углом од 22%. Дубина подривања зависи од својстава и сабијеног земљишта, али у сваком случају плитко подривање има слаб ефекат. Искуства су показала да подривање треба изводити најмање на дубини од 60 цм. Радна ширина, односно размак између радних делова у зависности од услова рада се креће од 70 – 140 цм. За већину случајева потребно је обезбедити преклапање трагова покретања честица земљишта.

Саветодавац Дарко Симић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa