Инфо

22. новембар 2018.22. нов 2018.
КОМПОСТ У ОРГАНСКОЈ ПОЉОПРИВРЕДИ

Органска производња, одлука за будућност

Одлука наших пољопривредника да пређу из конвенцијалне у органску производњу је нешто што завређује пажњу и подршку свих релевантних институција у циљу добијања субвенција за такав начин производње
Како би се постигло одрживо управљање пољопривреднм одпадом, морају се проналазити нове методе, применити иновативне технологије, како би тај отпад постао вредан биоресурс. Један од начина за смањење органског одпада, али и смањење загађења животне средине уз добијање вредног ресурса је компостирање које представља значајну област пољпривредне биотехнологије.
Добијањем компоста основни циљ иноватора технологије компостирања мастер аналитачара за заштиту животне средине Данијеле Гаврић јесте сагледавање могућности искоришћавања компоста као биоресурса у одрживој пољопривредној производњи уз добијање квалитетних органских производа, који су нашли своју примену у савременој пољопривредној производњи и допринели заштити и унапређењу квалитета животне средине.
У сарадњи са Пољопривредном стручном саветодавном службом Шабац рађене су анализе разних комбинација компоста са стајским ђубривом које је искоришћено код многих пољопривредника који су имали проблема са недостатком основних микро и макро елемената у земљишту, веома ниским процентом садржаја хумуса.
-У ситуацији смо када је уочен велики проблем услед недостатка органске материје у земљиштима која је јако испарљива и нестаје услед превеликих количина падавина, где је процес фотосинтезе отежан. Такође је претходних година уочен велики пад хумуса, а паралелно са смањењем сточног фонда и недостатка стајског ђубрива, на свим пољопривредним њивама је смањен принос пољопривредних култура. Из тог разлога покушавамо да нађемо алтернативно решење које можемо да аплицирамо на обрадивим површинама а то је управо компост који је Данијела Гаврић донела технологијом компостирања зеленисног отпада.
У пролећном периоду смо урадили анализе са компостаних гомила, и применили код многих пољопривредника чија су земљишта била јако кисела и осиромашена органском материјом. Могу слободно рећи да су резултати више него очекивани и да је скоро потпуно избачена употреба вештачких ђубрива,али смо водили рачуна да се направе такве концентрације компоста које су одговарале урађеним анализама. Једно је сугурно да је ово сјајна замена на које треба цело друштво да обрати пажњу а нарочито пољопривредник, јер из године у годину ћемо се суочавати са све већим падом хумуса и нећемо лако повратити равнотежу у земљиште нити ћемо моћи да се суочимо са индиректним проблемима који нам предстоје наредних година- истакао је Дарко Симић из Пољопривредне саветодавне стручне службе Шабац.
Одлука наших пољопривредника да пређу из конвенцијалне у органску производњу је нешто што завређује пажњу и подршку свих релевантних институција у циљу добијања субвенција за такав начин производње истиче Данијела Гаврић. Почетком ове године кренула је са применом добијеног компоста у производњи воћа, поврћа и појединим ратарским културама, а резултати су били видљиви у веома кратком периоду. Добро прихрањеним земљиштем са свим потребним компонентама брз и здрав развој. Данијела даје предност ђубрењу земљишта а не ђубрењу гајеног усева, јер се правилним коришћењем хранива успоставља плодност земљишта што је предуслов за успешну органску производњу. Коришћењем органских ђубрива као што су стајњак, компост, глистењак који су коришћени код пољопривредника чине ослонац производње здравствено безбеде хране.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa