Инфо

29. новембар 2018.29. нов 2018.
Дан Михаила Ђурића
У ШАПЦУ ОРГАНИЗОВАНА ТРЕЋА МАНИФЕСТАЦИЈА У ЧАСТ ВЕЛИКОГ ФИЛОЗОФА

Дан Михаила Ђурића

У Шапцу је трећи пут организован стручни скуп посвећен успомени на лик и дело знаменитог Шапчанина ,,Дан Михаила Ђурића".
За учеснике стручног скупа Игор Марсенић, члан Градског већа града Шапца, приредио је пријем у Градској кући. О значају Михаила Ђурића говорили су професор др Богољуб Шијаковић, професор др Ирина Деретић, професор др Данило Баста и професор др Јовица Тркуља.
Марсенић је подсетио колико је за Шапчане значајно обележавање манифестације посвећене професору који је отворено и храбро говорио, али и сведочио о многим важним питањима везаним за живот тадашње државе и заједнице. Напоменуо је да је Шабац слободан град, град у ком свако може отворено да говори о важним животним темама.
После пријема одржан је састанак Организационог одбора „Дана Михаила Ђурића“.
Један од учесника Дана Михаила Ђурића, редовни члан Српске академије наука и уметности академик Данило Баста рекао је да је изузетно задовољан што се по трећи пут у Шапцу организује дан посвећен Михаилу Ђурићу.
- Михаило Ђурић припада најзначајнијим људима овог града, којих као што знамо и срећом, није мали број. Оставио је трага и у овом граду, али и велики траг у српској култури и филозофији. Био сам његов сарадник још од 1970. године, па све до његове смрти. Умро је пре седам година, али као да није отишао са овога света, јер је његово дело живо у 12 објављених књига. Та дела привлаче пажњу и млађих филозофских нараштаја. Дан посвећен њему, у његовом родном граду, има за задатак да то дело рашири и учини атрактивним и млађим нараштајима – рекао је академик Баста.
Покровитељ манифестације је Град Шабац у сарадњи са Правним факултетом Универзитета у Београду, Шабачком гимназијом и Библиотеком шабачком.
Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa