Инфо

29. новембар 2018.29. нов 2018.
Шабац у протеклих пет година оштећен за 20 милиона евра
Градоначелник на Скупштини СКГО

Шабац у протеклих пет година оштећен за 20 милиона евра

Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић у уторак присуствовао је 46. скупштини Сталне конференције градова и општина (СКГО) која је одржана у Сава центру у Београду. Овогодишње заседање Скупштине СКГО организовано је уз помоћ програма „Подршка локалним самоуправама на путу ка ЕУ – друга фаза“ који финансира Влада Шведске. Овом приликом обележен је и значајан јубилеј – 65 година постојања и рада СКГО.
Тема Скупштине СКГО била је „Европска будућност локалне самоуправе“.
Градоначелник је истакао да локалне самоуправе у Србији не добијају из републичког буџета новац који им по закону следује.
-Свака локална самоуправа треба да понесе 70 одсто обавеза да би могла Србија, као држава да уђе у Европску унију. Значи да сви ми у локалним самоуправа морамо да будемо способни финансијски и административно и да се поштују сви прописи да би то могло да се деси. То данас није случај. Немамо довољно новца и немамо административни капацитет да се десе промене и да те промене буду тако урађене да можемо да приступимо Европској унији.
Он је указао на чињеницу да је град Шабац у протеклих пет година оштећен за 20 милиона евра.
-Указао сам и на то како се крши Европска повеља о локалној самоуправи, наш домаћи закон, а онда и како се крши закон о финансирању локалних самоуправа и закон о буџетском систему. То не мучи само град Шабац, ово је проблем који имају све локалне самоуправе у Србији. О томе мора да почне да се разговара. Из буџета Србије 400 милиона евра годишње мора да дође до локалних самоуправа, а стиже само 280 милиона евра, 120 милиона евра се негде изгуби. Тих 120 милиона евра у случају Шапца значи да Шабац сваке године добија 4 милиона евра мање, у протеклих 5 година оштећени смо за 20 милиона евра. Ми на то имамо право у складу са законом о финансирању локалне самоуправе. Замислите Шабац или било који град у Србији који уместо садашњег новца има два или три пута више и шта би све са тим могло да се изгради, поручио је градоначелник Небојша Зеленовић.
Скупштини сталне конференције градова и општина поред представника локалних самоуправа присуствовали су између осталих и амбасадор Европске уније Сем Фабрици, амбасадор Краљевине Шведске Јан Лундин, Амбасадор Швајцарске Конфедерације Филип Ге, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa