Инфо

29. новембар 2018.29. нов 2018.
УСКОРО У СРБИЈИ АПЛИКАЦИЈА ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ КРИМИНАЛНИХ РАДЊИ

Пријави криминалца, или комшију и заради

“Kрајм стоперс” у Србији од децембра. Грађани ће информације прослеђивати канцеларији “Крајм стоперс” у Београду, а они ће даље обавештавати надлежне органе. Уколико дође до разрешења кривичног дела, награда1.000 долара
Апликација преко које ће грађани анонимно моћи да пријављују кривична дела “крајм стоперс” почеће са радом у Србији у децембру. Као награду моће ће да добију 1.000 долара, уколико пријава доведе до разрешења неког кривичног дела.
Иза свега стоји америчка невладина организација са којом је код нас уговор склопио Међународни институт за безбедност. Грађани ће информације прослеђивати канцеларији “Крајм стоперс” у Београду, а они ће даље обавештавати надлежне органе.
Приликом слања поруке добијаће се код преко ког ће на крају моћи да се наплати награда, коју ће исплаћивати америчка организација. Овакав начин борбе против криминала, где грађани анонимно пријављују своја сазнања, у свету је познат већ годинама.
-Нико не може да открије идентитет пошиљаоца информације, и у том смислу сваки грађанин који сарађује са "Крајм стоперсом" је стопостотно заштићен. У овоме је кључ успеха пројекта који је почео у Америци 1976. године, а отуда се проширио и на Велику Британију, целу западну Европу и Аустралију. Ко зна колико је сада грађана у Србији који имају нека сазнања о кривичним делима, нису ни криви ни дужни, али из страха за сопствену безбедност не желе да говоре о тим сазнањима, због чега криминалци и даље слободно шетају улицама, рекао је директор Међународног института за безбедност Орхан Драгаш за “Блиц”.
За исти медиј у МУП-у су рекли да немају никакве везе са овим, јер се ради о пројекту невладине организације.
Ипак, поставља се питање могућих злоупотреба и лажног пријављивања.
Наши суграђани углавном сматрају да ова апликација није лоша идеја.
-Швајцарска је то одавно увела, с тим што се више не плаћа, просто се подразумева. Наравно да је значајно применити то и у нашој држави, првенствено због безбедности становништва. Нормално је да грађани реагују и пријаве починиоца кривичног дела. Ако је Швајцарска то урадила сувишно је и дискутовати о томе да ли ми треба да уведемо такав систем, каже Сузана Божић Мијушковић, учитељица.
Бранислав Јовановић каже да постоје кривична дела која би пријавио и без новчане награде и под пуним именом и презименом. Са друге стране, дела у којима могу да страдају искуључиво криминалци га се не тичу.
-Ако бих имао сазнања о силовању, педофилији, породичном насиљу или убиству, пријавио бих то одмах и не бих се крио иза апликација које обезбеђују анонимност, нити бих очекивао новац за то. Сматрам да је дужност сваког од нас да такве ствари пријави. Међусобни обрачуни криминалаца ме се не би тицали, јер ме не би погодили као човека, каже Бранислав.
Војислав Пајтић, правник сматра да би ова апликација била корисна да не живимо у земљи у којој комшија жели да напакости комшији.
-Свакако не постоји нигде законска обавеза да грађанин, ако види кривично дело, односно његовог учиниоца пријави истог надлежним органима. Међутим, постоји могућност да то учини путем кривичне пријаве односно обраћања полицији. Притом, постоји кривично дело лажно пријавивање. Све док се таква ствар не озакони мислим да не би имала сврхе, оносно добре практичне примене. Губило би се време на тривијалности, а стварни проблеми би и даље били у подруму, истиче Пајтић.
Остаје да видимо како ће ова апликација заживети у пракси и хоће ли дати конкретне резултате на смањењу криминалитета.
M.M.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa