Инфо

29. новембар 2018.29. нов 2018.
Заједнички успех
Директорка ОШ „Николај Велимировић“ Весна Живановић
прва лиценцирана директорка у Србији

Заједнички успех

Испит за стицање лиценце кандидати су полагали у Министарству просвете, а планирано је да у наредне две године потврду својих компетенција добију сви директори који су тренутно на тој позицији
Према плану Министарства просвете, науке и технолошког развоја, око 330 директора који руководе образовним установама оцењеним највишим оценама у спољашњем вредновању квалитета рада и који су прошли обуку у наредном периоду имаће право да стекне лиценцу. Након више година одлагања у септембру ове године донет је правилник којим је ова тематика детаљно регулисана и у новембру месецу су пристигле прве потврде за руководиоце образовних установа.
Директорка Основне школе „Николај Велимировић“, Весна Живановић, прва је директорка у Србији која је положила испит за лиценцу.
- Свакако значи то што сам била у првој групи директора и верујем да је томе допринело то што школа има велика постигнућа. Осећај је јако леп и то је успех колектива, добре и заједничке сарадње, труда током ових година. Све ово је још једна потврда за школу, ученике, сараднике, јер смо током екстерне контроле оцењени са највишом оценом, што је сигурно утицало на то да се нађем у првој групи која је полагала. То је била додатна је одговорност, према колективу и себи - навела је директорка ОШ „Николај Велимировић.
Савладана обука је обавезан предуслов за полагање испита, на којем су кандидати пред трочланом комисијом морали да докажу да су способни да квалитетно руководе образовним установама на чијем су челу. Такође, имали су прилику да представе резултате истраживања у области образовно-васпитне праксе, као и портфолио, којим документују да испуњавају стандарде компетенције за директоре и да су у стању да воде школу као добри менаџери и као педагошки руководиоци.
- Обука вам помогне да се припремите за испит и води вас кроз компетенције и стандардне директора. Што се тиче испита он се састоји из представљања рада, портфолиа и познавања живота, рада школе кроз нове стандарде које примењујемо од августа. Мој рад био је на тему „Еколошки фактори као фактор подизања еколошке свести ученика“. Велики део може да се примени у школи, јер је развој еколошке свести и еколошко васпитање нешто на чему се инсистира не само у нашој земљи, него и у свету. Глобално лош однос према животној средини свуда је присутан. У нашој школи већ примењујемо поједине елементе из рада и планирамо да наставимо у том смеру - истакла је директорка Весна Живановић.
Испит за стицање лиценце кандидати су полагали у Министарству просвете, а планирано је да у наредне две године потврду својих компетенција добију сви директори који су тренутно на тој позицији.
- Ово је веома значајно за школе и оне који су на челу образовних установа, јер више није могуће да руководите без положеног испита. Планирано је да у наредне две године сви директори добију лиценце. У комисији су била два помоћника министра, као и директор Завода, што је допринело треми, али резултат је одличан и задовољна сам оствареним - рекла је директорка.
М. Ж.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa