Инфо

20. децембар 2018.20. дец 2018.
Уметност нит која спаја
Школа примењених уметности у посети Румунији

Уметност нит која спаја

Повезивање уметничких школа у региону. Потписан протокол о сарадњи. Промоција младих и интеркултурални дијалог. Промоција културне баштине Србије
Ученици и професори Школе примењених уметности, уз подршку Градске управе града Шапца, били су гости уметничке школе Liceul de arte ''Constantin Brailoiu'', из румунског града Тargu-Jiu. У оквиру посете реализована је и изложба радова шабачких ђака са презентацијом најважнијих елемената културног наслеђа Србије како би домаћине упознали са својим радом.
-Када смо у октобру били у краткој радној посети уметничкој школи у Шапцу отишли смо пуни утисака, јер је то једна сјајна школа, са врло квалитетним радовима ученика, на високом нивоу, што говори о добром педагошком концепту саме школе. Иако наша школа постоји од 1958. године много можемо да научимо од шабачке школе. Протокол о сарадњи који смо потписали је путоказ за даље активности и сарадњу које нас очекују. Такође, преносим вам и поздраве представника Градске управе Тargu-Jiu, њихову отвореност и спремност за сарадњу са вашом Градском управом - рекла је Ana-Daria Ionescu Haidau, директоркa Liceul de arte ''Constantin Brailoiu'' о посети шабачких колега.
Дирекорка Школе примењених уметности Невенка Ђокић истиче да посетом настављају добру сарадњу и повезивање са школама сличног типа у региону, промовишући мобилност младих и интеркултурални дијалог као унивезалне вредности.
-Колеге из Румуније посетиле су нашу школу и град у октобру, а утисци које су понели одавде су били више него позитивни, па је одмах уследио и позив да будемо гости у оквиру обележавања јубилеја – 100 година од завршетка Првог светског рата. Наша школа се представила изложбом и радовима који су истакли лепоту и раскош наше културне баштине. Имали смо дивне домаћине, град Тргу-Жиу је универзитетски град, родно место најзначајнијег вајара двадесетог века Константина Бранкушија, па смо имали прилику да уживамо и у његовим ремек-делима. Присуствовали смо и отварању значајне Годишње изложбе/салона уметника. Кроз посету школи и часовима, упознали смо услове и њихов начин рада, ученици су се дружили, професори размењивали идеје, утиске и искуства из своје уметничке и педагошке праксе, потписан је и Протокол о сарадњи наших двеју школа, тако да је створена добра основа за даљу сарадњу и већ се радујемо поновном сусрету – истакла је директорка.
Утисци које су шабачки ученици понели из Румуније

М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa