Инфо

20. децембар 2018.20. дец 2018.
ХРАМУ СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ У КАСАРСКИМ ЛИВАДАМА ДАРОВАНА ИСЦЕЉУЈУЋА ИКОНА

ЧУДОТВОРНИ ГАДЕНОВСКИ КРСТ У ШАПЦУ

Један од највећих руских духовника, схимонах Варсануфије, после обиласка светиња на Косову и Црној Гори, велику руску светињу донео је у храм Светог Василија Острошког
Субота. Осам сати ујутро. У смрзутом и сањивом Шапцу под првим снегом, служи се Заупокојена литургија у храму Светог Василија Острошког у Касарским Ливадама. Појава руског схимонаха Варсануфија, високог и достојанственог појачава осећај другог, неопипљивог света. Светињи у Касарским Ливадама дарује икону чудотоврног Гаденовског крста. Чује се тихи плач, онај од радости.
Старешина храма, Иван Јанчић изразио је задовољство видевши госте са којима је годинама у духовној спрези, радујући се „јачању неразоривог савеза између руског и српског народа“.
- Част нам је што учествујемо у овом догађају, као и у градњи храма срском кнезу Лазару и цару Николају Другом Романову у Кингисепу. Велика је жртва и љубав руских отаца који су у временским неприликама успели да дођу у Шабац, мученички град који је данас богатији за чудотворну икону Гаденовког крста, а знамо да је крст „сила и спасење, крст је знамење.“
Иако је у осамдесет првој години и слабо покретан, схимонах Варсануфије седми пут је дошао у Србију. У пратњи брата у молитви и помоћника у свакодневици, монаха Венијамина и представника Православног духовно-просветитељског центра „Љубав“, обишао је светиње на Косову. Најпре је одао почаст жртвама на Газиместану и узео косовко камење и земљу да је понесе у Русију, потом обишао Грачаницу, Призренску богословију и Дечане. Крсни ход је завршио у Пећкој патријаршији, где је поклонио копију чудотворног Гаденовског крста, која је сада Косову потребнија него икад.
- Гаденовски крст је чудом Божјим дошао са Истока пре скоро шесто година. Када се, у виђењу, јавио Свети Николај Мирликијски и рекао да се сагради храм на месту на ком се појавио, тако је и урађено. Од тада се непрекидно догађају чуда. Крст је нестао за време комунизма, али је чудесно пронађен и враћен на своје место, у село Гаденово, на око сто четрдесет километара од Москве. Због значаја који има ова светиња, чувају га војска и полиција, поверио нам је монах Венијамин.
После Заупокојене литургије, уприличена је Трпеза љубави. На многаја љета!
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa