Инфо

27. децембар 2018.27. дец 2018.
Промене у Србији су почеле
ДУШАН КОСТАДИНОВИЋ, ПРЕДСЕДНИК ИЗВРШНОГ ОДБОРА ДЕМОКРАТСКЕ СТРАНКЕ И ЗАМЕНИК ГРАДОНАЧЕЛНИКА ШАПЦА

Промене у Србији су почеле

Александар Вучић спроводи тиранију над државом и институцијама. Протести у главном граду Србије су свакако обележили крај 2018. године. Потребно је инсистирати на захтевима и дефинисати механизме њиховог остваривања. Шабац је добар пример тога како се ради у интересу грађана. Функционери који су делегирани испред Демократске странке да управљају јавним ресурсима то раде одговорно и посвећено
Демократска странка је имала турбулентну годину за собом. Изабрано је ново руководство са Зораном Лутовцем на челу. У новом руководству ДС једна од најважнијих функција, а то је председник Извршног одбора, поверена је Душану Костадиновићу, заменику градоначелника Шапца.
Захваљујући овим променама у странци, данас је ДС једна од оснивача, али и стожер Савеза За Србију који се налази на челу протеста у Београду.
Како гледате на ове протесте и енергију која је све већа?
- Протести су одраз незадовољства грађана. Александар Вучић спроводи тиранију над државом и институцијама. Грађане застрашује, политичке неистомишљенике проглашава лоповима и издајницима. Режимска пропаганда загађује јавни простор и ствара атмосферу линча. Последица тога је спаљена кућа независног новинара, позив на линч градоначелника јединог слободног града, града Шапца, покушај убиства једног од опозиционих лидера. Протест је потпуно очекивана реакција грађана на оваква дешавања, последња одбрана слободе и демократије и биће још масовнији.
Режим Александра Вучића овакве протесте није очекивао и својим реакцијама као да их додатно мотивише?
- Режим влада лажима. Министар полиције на свим режимским медијима покушава да умањи значај протеста пребројавајући грађане који протестују комичним методама. Руга се грађанима и на тај начин их додатно мотивише да буду истрајни у постављеним захтевима. Лаж је кратког века. Абрахам Линколн је још пре више од два века рекао - “Можеш лагати неке људе све време, можеш лагати све људе неко време, али не можеш лагати све људе све време”. Време је за истину.
Какву реакцију режима очекујете у наредном периоду када је реч о захтевима опозиције?
- Захтеви грађана и опозиције да се у Србији живи нормално не могу се игнорисати. Зато ће режим прибећи ономе што и обележава њихово деловање: интензивирању антикампање, фабриковању неистина, сатанизовање свих који јавно иступају против режима и провоцирањем сукоба.У оваквој друштвеној атмосфери коју је креирала Српска напредна странка немогуће је живети. Промене у Србији су почеле.
Демократска странка је, као један од оснивача Савеза за Србију, више него активна када је реч о протестима. Какав је Ваш став о њиховој будућности?
- У тренутним условима када је путем институција немогуће утицати на поступање власти, легитимно је да грађани своје ставове изражавају на улици. Међутим, у циљу очувања постојеће енергије неопходно је активно учешће политичких странака. Да би протести имали будућност, а што је још важније дали резултате, потребно је инсистирати на захтевима и дефинисати механизме њиховог остваривања. Све ово су активности у домену политике, која је немогућа без политичких странка.
А, о идеји за бојкот избора под оваквим условима?
- Избори у постојећим околностима не представљају слободну вољу грађана. Нема сврхе учествовати на изборима уколико се грађани плаше да гласају за кога желе. Најсвежији пример бесмисла избора у оваквим околностима јесу избори у Лучанима где смо на делу видели суспензију државе и злоупотребу институција. Ипак, бојкот избора би имао смисла уколико би био добро припремљен и осмишљен, а не нешто чему би се непромишљено приступило. Видећемо како ће се власт понашати у наредном периоду, какви ће бити њихови потези и однос према грађанима и опозицији. Пратићемо ситуацију и на основу тога доносити одговарајуће одлуке које су најбоље за Србију.
На републичком нивоу сте у опозицији, али на локалном, заједно са коалиционим партнерима, на власти. Колико сте задовољни онима што је локална власт урадила у оваквим условима?
Већ 18 година, коалиција која и данас управља Градом, даје одличне резултате. Шабац је добар пример тога како се ради у интересу грађана. Наш град је двоструки шампион такмичења “Шампиони локалног развоја” који је организовао НАЛЕД по покровитељством Министарства државне управе и локалне самоуправе. Добили смо награду у две категорије: “Сервис грађана” И “Подршка привреди”. Мени је припала та част да примим награду Фајненшл тајмса према којој је Шабац у десет европских малих градова по стратегији за директна страна улагања. У нашој индустријској зони, која је захваљујући добрим политичким одлукама највећа у региону, послује 24 компаније. Број незапослених за три године смањен је за скоро 5.000. Градска администрација је увек на располагању свим потенцијалним инвеститорима као и привредницима који већ послују у Шапцу.
ДС у Шапцу је одговорна за функционисање Водовода, Културног центра и Одељења за пољопривреду? Какви су резултати?
- Функционери који су делегирани испред Демократске странке да управљају јавним ресурсима то раде одговорно и посвећено. Културни центар успева да са својим програмима употпуни и обогати културну сцену града. Одељење за пољопривреду је постало истински сервис за пољопривреднике нашег краја. Мере, као што су субвенционисање дубинских бунара, улагање у воћарство, пчеларство и многе друге које се спроводе у договору са пољопривредницима, за ових 15 година довеле су до тога да пољопривредници остварују веће приходе и живе боље. За наредну годину предвиђене су нове мере, од којих бих пре свега издвојио субвенционисање копања бунара за потребе наводњавања ратарских култура.
ЈКП „Водовод“ је пример домаћинског односа. Веома успешно предузеће које сопственим средствима у сарадњи са грађанима гради водоводну и канализациону мрежу како би омогућило да се што више домаћинстава прикључи, а све са идејом да омогући исте услове за живот свих грађана, без обзира где живе.
Шта бисте пожелели грађанима у 2019. години?
- Свима желим здравље и срећу, а за слободу ћемо се заједно изборити.
Може и хоће
Може ли се опозиција, у садејству са грађанима, изборити за било какав објективан и истинит приказ стварности у Србији када више и буквално не постоји медији са националном покривеношћу који није под контролом СНС?
- Може и хоће.

Најбоље место
за живот
Наставља се развој Шапца?
- Из градског буџета се за многе области издваја више новца него у другим градовима. Скоро пет одсто се издваја за пољопривреду. Скоро седам одсто се издваја за културу. Планирани буџет за наредну годину прелази четири милијарде динара што је гарант да ће се Шабац и у наредном период развијати, без обзира на лош однос републичке власти према граду и грађанима. Шабац ће једно од најбољих места за живот у Србији, а сигуран сам да ће врло брзо бити и најбоље место.
Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa