Инфо

27. децембар 2018.27. дец 2018.
ТРЕЋИ ПРОТЕСТ „ЈЕДАН ОД ПЕТ МИЛИОНА“

Најмасовније окупљање

Протест грађана против насиља „Један од пет милиона“ и у минулу суботу је организован у Београду. Према проценама организатора, овога пута се окупило око 35.000 људи.
Окупљенима испред Филозофског факултета обратио се новинар Милан Јовановић из Гроцке коме је, према његовим речима, због писања о корупцији на локалу, запаљена кућа.
- Нама је никада горе и ми о томе ћутимо и шапућемо. Људи ћуте из страха, јер је реч данас опасна. Због ње може да се изгуби глава као што сам је ја умало изгубио. Размишљао сам да одбијем учешће на протесту, јер не припадам ниједној странци, али да сам одлучио да дођем на протест, јер сам обичан грађанин и и видим шта све не ваља Србија се у децембру пробудила из зимског сна. Решила је да не ћути, да урличе од очаја и јада и тако покаже да има наде - казао је Јовановић.
Карикатуриста Душан Петричић је нагласио да је одлучио да дође на протест у име родитеља који су га учили да разликује часно од нечасног, али и у име свих својих учитеља, професора, деце и унука.
Он је навео да борба против актуелне власти није политичко, већ цивилизацијско питање.
- Крваве металне шипке и кошуље нису највећи злочин. Убили су нам образовање, правосуђе, здравство, културу и уметност. Уништити прошлост, садашњост и будућност једног народа највећи је злочин и за то ће морати да одговарају. Све јавне личности које се налазе на челу културних установа треба да буде срамота што нису дошли на протест и што су одлучили да играју улогу јефтиних и неадекватних украса власти - навео је Петричић.
Познати карикатуриста је додао да одласком председника Србије Александра Вучића борба за демократију није завршена и да је то тек предуслов.
Демонстранти су најгласније реаговали на звуке песме „Барбара, сингинг бот“ и углас узвикивали пародиране речи репортерке Студија Б Барбаре Животић „линч, силовање, насиље“. Као и на претходном окупљању, демонстранти су скандирали „Барбара, јави се“. Непрегледна река протестаната шетала Македонском улицом до зграде РТС у Таковској, па све то Славије.
Пре поласка колоне одата је пошта минутом ћутања погинулима у судару путничког аутобуса и воза који се у петак ујутру догодио код Ниша.
Нови протест је заказан за суботу 29. децембар у 18 сати.
Н. К.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa