Инфо

27. децембар 2018.27. дец 2018.
МИ СМО ЈЕДНА ВЕЛИКА ПОРОДИЦА
МИОДРАГ МИРОВИЋ – ТРЕНЕР ВК „ШАБАЦ“

МИ СМО ЈЕДНА ВЕЛИКА ПОРОДИЦА

Успех на бази атмосфере, вере, залагања, породичне атмосфере у клубу. Поносан на играче што су одолели притиску и тензији. Велики значај капитена Пијетловића. Успех показатељ доброг рада. Фокус на А1 лигу
Мокар, тек изашао из базена после карактеристичне тренерске прославе ватерполо успеха, колегиници са националне телевизије тренер новог освајача Купа Србије рекао је да не може комплетирати утиске после тако кратког времена, да је потребно време да се све слегне и дође на своје место како би анализа била потпуна. Протекло је неколико дана, али још је све „свеже“ после достигнућа какво овдашњи ватерполо не памти.
-Још је све свеже и треба више времена да се пресаберемо и сагледамо величину оствареног. Свакако да смо исписали у историји клуба нешто што до сада нико није успео и понос је епитет који се вероватно прво наметне када се осврнемо на постигнуће – истиче на почетку разговора за ваш и наш лист тренер ВК „ШАБАЦ“ Миодраг Мировић после освајања првог државног Купа у клупској историји.
Шта је било пресудно на финалном турниру. Многи су Шабац сврставали у фаворите пре почетка, међутим Ви нисте прихватали ту улогу, већ само обећали борбу и посвећеност?
-Још увек мислим да нисмо у Зрењанин отишли као фаворити, наравно, ни као аутсајдери. Два такмичарска дана један за другим, свест да је у питању финални турнир, пехар који делује никада ближе, све то даје неки посебан мотив, неку додатну снагу која превазилази раван квалитета екипе, те положај на табели, учинак током године, није поуздан показатељ ко је фаворит, а ко није. Мислим да су све четири екипе имале подједнаке шансе. Ми смо се фокусирали на себе, знали смо да је наша снага континуиран, квалитетан рад започет још у августу. Моји момци су били истрајни, пожртвовани, предани, упорни, чак и онда када није све било према жељама и плановима, веровали истински у свој квалитет, саиграче, веровали у успех. Највећа достигнућа у спорту доносе међусобна сарадња играча, стручног штаба и руководства клуба. Ватерполо клуб ШАБАЦ је једна велика породица.
Иако су многи полуфинале са Партизаном оценили као „финале пре финала“ Ви после победе нисте много славили већ само најавили тежак меч у финалу. Колико је са психолошке стране тешко, емотивно испражњен тим после велике победе, за непуних 20 сати, опоравити и увести га спремног у финале?
-Сваки меч је нови изазов, другачија прича, засебна целина и то је приступ који негујемо од почетка. Нисмо размишљали о финалу пре полуфинала, знали смо ко нас чека у суботу, знали смо квалитете, мане и знали смо да морамо бити стрпљиви, „хладни“ и потпуно концентрисани на базен и игру. Нисмо западали у еуфорију када смо имали велику предност, нисмо спуштали ритам када је то можда било очекивано и демонстрирали смо велико искуство и рутину у финишу где смо меч привели зналачки крају. После међусобних честитки већ смо заборавили на ПАРТИЗАН и потпуно се окренули наредној утакмици.
Раднички је многе изненадио својим играма.
-Део мог посла је и упознавање са радом других екипа. Није ме изненадио ни пласман у финале Крагујевчана, ни њихова игра у финалу. Имају одличног тренера, врло квалитетне, врхунске играче и озбиљно су организовани на свим нивоима, те су и њихови резултати само исходиште система који су осмислили и реализују.
Који је преломни тренутак финала? Да ли је после неколико погођених пречки, статива и неискоришћене контре 1 на 0 крајем полувремена изгледало да нам „није суђено“?
-Нема гаранција у спорту, нема тренутка у коме пре краја можете рећи да је нешто завршено. Свакако да је серија од 4:0 у трећој четвртини „преломила“ утакмицу, дала нама сигурност и неку врсту растерећења исхода у коме један напад мења све. Ипак, знали смо да плус четири у трећем периоду, на тако важном мечу не значи још победу, већ само да сте ближи циљу од ривала, али је још пут пред вама где свако посустајање противник зна да казни.
Какве мисли пролазе главом када недостатак среће „обесмисли“ све добро урађено у одбрани, нападу? Јавља ли се страх, бес, како одолети дефетизму и сачувати веру?
- Све је део спорта, финала посебно, пролазили смо сви и тренутке када је срећа на нашој страни и онда када није, а то се мења брзо. Нису посустали моји играчи, нису запали у нервозу и тензију, већ су наставили да играју беспоштедно против фантастичног противника. Посебно сам поносан на то како су превазишли и те моменте и остали фокусирани.
Меч је преломио сјајан наступ у трећој четвртини. Да ли је постојао неки посебан савет за наше играче у полувремену?
-Само речи подршке, сентенце бодрења толико неопходне када играчи „горе“. Осећате ту енергију, неопходну за велика дела, али знате да је морате каналисати, усмерити, а то је најбоље кроз смиривање. После предаха добијете снагу за даље. Велику помоћ млади играчи имали су у свом капитену Гојку Пијетловићу, вођи у базену. Непроцењиво искуство сјајног голмана и човека даровало је сигурност и другима.
Значај трофеја је јасан био и у минутима после утакмице, али ће тек бити видљив у наредном периоду. Колико је то замајац за клуб?
-ШАБАЦ је клуб у експанзији, клуб у коме се ради плански, постепено и стрпљиво, а трофеј показује „најпластичније“ да сте на добром путу, да ходите у правом смеру. Амбиције руководства сигурно се не завршавају на овом трофеју, али је он велики ветар у леђа за даље, за још веће успехе и вредније пехаре.
Празници у ватерполо сезони не значе одмор, већ у првој половини јануара следи наставак А1 лиге. Оцените досадашњи ток сезоне, резултате, атмосферу, рад првотимаца и које су спортске жеље за 2019. годину?
-Нема објективнијег мерила од резултата, но никако не смемо заборавити да је наш састав млад, те су осцилације неизбежне, а да би се свеле на најмању могућу меру потребно је још много рада, одрицања, подршке, стрпљења и времена за све то. Задовољан сам генерално досадашњим током сезоне, презадовољан атмосфером у клубу. Рад и залагање играча и струке је на највишем нивоу. Могу само да се захвалим играчима и сјајним сарадницима са којима радим. Реално, има још много простора за напредак и у 2019. години желимо да покушамо да направимо искорак где год је могуће. Као и до сада, не обећавамо пуно, али оно што желимо покушаћемо да „зарадимо“ у базену, једином мерилу достигнућа. Одмор је кратак, само за празнике, а потом се враћамо у базен. Фокус је на А1 лиги где желимо да опстанемо. Почетак није лош, свакако да ће бити тешко остварити ову амбицију, али је изводљиво и реално. Шансе се указују, на нама је да их искористимо.
Још једном желим да се захвалим и нашим навијачима на невероватној подршци, нашли су пут до Зрењанина, осећају када је најважније да нас понесу у Шапцу. Ово је и њихов успех, због њих и највећи ривали страхују када долазе у Шабац. Желим свима срећне празнике, надам се да ће се одморити, прославити на најлепши начин, те да ћемо заједно остваривати важне победе и у 2019. години.

Д. Благојевић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa