Инфо

27. децембар 2018.27. дец 2018.
ДИРЕКТОРИ ЈАВНИХ ПРЕДУЗЕЋА О ПРОТЕКЛОЈ И ПЛАНОВИМА ЗА НАРЕДНУ ГОДИНУ

Спремни за нове изазове

Виолета Шестић, директор Јавног предузећа “Инфраструктура”
-Током 2018. године реализовани су бројни пројекти. Спровођене су све текуће активности, као што су одржавање тротоара, саобраћајница, мобилијара, спортских терена. Урађен је фудбалски терен са вештачком травом. Пре свега, рађено је оно што су грађани изгласали у поступку непосредног изјашњавања. Неколико сеоских месних заједница изабрало је уређење центра села, изграђена је амбуланта у Јевремовцу, црква у Табановићу, балон сала у Змињаку. Редовно су одржавани сви некатегорисани путеви у селима.
Потпуно су реконструисане улице Вука Караџића и Шестог пука, док у Сремској улици још увек трају радови. Једна улица је реконструисана, а једна изграђена у Северозападној радној зони. Почета је изградња Лучке улице са комплетном инфраструктуром на простору Зорке и биће завршена када дозволе временске прилике.
Током 2018. године ЈП “Инфраструктура” доста је радило на ширењу расвете са новим лед сијалицама. Ови радови су у највећој мери извођени у сеоским месним заједницама. Ову праксу ћемо наставити и током наредне године. Паралелно ће се одвијати замена дотрајалих натријумовим сијалица лед расветом и даље ширење јавног осветљења. Лед сиајлицама остварују се огромне уштеде у буџету.
Предстојећа година ће дефинитивно бити грађевинска. Сада већ имамо око 50 пројеката који су изгласани у поступку непосредног изјашњавања, а чија ће реализација бити 2019. године. Најзначајније капиталне инвестиције за наредну годину су: реконструкција насеља Бенска Бара, Трга Ђачког батаљона, улица Карађорђеве и Масарикове, Дома војске, изградња Винаверовог трга код Зоркиног солитера. Реализоваће се сви пројекти који ће бити изгласани. Такође ће бити урађена Парковска авенија, то је простор који обухвата потез од улице Краља Александра до Тврђаве на Старом Граду. Реконструисаће се и Соколски дом.
Доста новца ће бити уложено у Северозападну радну зону. Један део тих средстава обезбедила је ЕУ кроз пројекат ЕУ ПРО. Све што се тамо ради је у складу са најављеним потребама привредника који послују у овој зони, али и оних који ће тек почети пословање у 2019. години. За капиталне инвестиције издвојено је укупно око милијарду динара.
Бојан Калановић, директор Јавног комуналног предузећа “Паркинг Шабац”
-Желим најпре нагласити да је иза ЈКП „Паркинг-Шабац“ једна јако успешна година која долази одмах након 2017. године која је до тад била најуспешнија година како наше предузеће послује. Ми смо се након претходне године по оствареном резултату позиционирали као предузеће које најбоље послује по унутрашњости Србије и то нам је био императив и мотив више да задржимо наше успешно пословање и током 2018. године.
Треба нагласити да смо током године водили бригу и пажњу на квалитет пружене комуналне услуге у области коришћења и уређења јавних паркиралишта у Шапцу, затим наплату коришћења јавних паркиралишта у деловима града у којима се паркирање врши на организован начин, као и обезбеђивање услова за обављање послова премештања непрописно паркираних или пак напуштених возила. У свим тим делатностима у којима има још простора за побољшање услова нашег пословања, ми ћемо се и даље трудити да нашу комуналну услугу увек вршимо на квалитетан начин а све за добробит саме друштвене заједнице.
Један од наших задатака и циљева који су дефинисани још ранијих година односио се како на претходне и на 2018. годину тако ће се односити и на сваку наредну а то је да се јавне површине намењене за паркирање у најужем центру града користе на најоптималнији и најефикаснији начин. Сам развој и ширење града као и све већи број регистрованих возила на самом регистрационом подручју Шапца, резултира да паркинг места буду све оскуднија и у том смислу наш задатак је да организацијом паркирања увек постижемо виши ниво комуналног реда.
Током 2018. године, урбанистичко, инфраструктурно и комунално уређење града које ће се наставити и у наредној 2019. години, свакако је допринело и наше предузеће са већим степеном успешних активности које је имао „Паркинг-Шабац“ а све то је утицало и на сам већи физички обим пружених услуга који је остварен током године и постизању добрих резултата пословања. Најбољи доказ су остварени физички параметри који се тичу услуга које пружа „Паркинг-Шабац“ а од којих су многи за последњих неколико година увећани и за по неколико десетина процената. У наредном периоду разлога за оптимизам имамо доста, ту најпре мислим на перманентно уређење и само ширење града, затим, даљу потребу за додатним уређењем уличних и вануличних паркиралишта као и трајну потребу за оптималним и ефикасним коришћењем укупних расположивих паркинг капацитета у нашем граду.
За наредну годину, ми планирамо наставак нашег прогресивног пословања а претходно пословање и постигнути резултати нам представљају квалитетну основу у креирању предвидивог, одрживог и реалног раста који се планира у будућности. Наставак урбанистичког, инфраструктурног и комуналног уређења града даје реалну перспективу даљег развоја и ширења обима пословања а самим тим и постизања још бољих резултата.
Снежана Ђокић, директорка Јавног комуналног предузећа “Стари град”
-Служба зоохигијене је радила на побољшању услова рада и услова у прихватилишту. Мислим на израду објекта за пријем конфиската са целе територије Града чиме смо повећали постојеће капацитете. Такође, у завршној фази смо радова на звучној баријери објекта Старо прихватилиште како бука тј. лавеж паса не би угрожавао ни људе у окружењу, ни животиње у прихватилишту. Овај објекат смо проширили за пријем 25 нових животиња. Извршена је и реконструкција подова објекта.
Служба Јавне хигијене је радила у складу са Програмом одржавања јавне хигијене у граду током целе године у отежаним условима обзиром на старосну структуру запослених и немогућност запошљавања нове радне снаге. Извршена је набавка једног теретног возила- путара за потребе службе.
Служба Изношења смећа је сакупила и предала регионалној депонији Срем-Мачва, до сада 29.000 тона смећа. Напомињем да смо у 2018. години започели селективно сакупљање и раздвајање суве фракције тј. амбалажног отпада са дела сеоског подручја Града и то Мачве и Оридског басена. Радили смо у сарадњи са овлашћеним оператером и на пројекту сакупљања опасног отпада -амбалаже од пестицида на 7 сеоских месних заједница. У сарадњи са СЕСWА и ГИЗ-ом смо учествовали у два пројекта: Оптимизација рута кретања смећара и израда јединствене базе података. Интензивно смо радили на пројекту изједначавања цена услуге изношења смећа за физичка и правна лица, и на новом начину обрачуна услуге где је основ задужења запремина генерисаног отпада тј. типске посуде са смећем коју појединац, било правно, било физичко лице, генерише.
На Новом гробљу је урађено 250 нових гробних места са пратећом инфраструктуром. Ради се на проширењу гробља на постојећој парцели а у наредној години се прелази на нову парцелу коју је оснивач, Град Шабац, обезбедио.
Промет и обим услуга на седам градских пијаца је на нивоу претходних година. Треба истаћи успешно организован Малогоспојински вашар на новој локацији. Обим услуга и понуда је био бољи и шири у односу на претходне години са већим бројем учесника закупаца и већим бројем посетилаца из региона.
Поред редовног одржавања зелених површина, сектор Градског зеленила одржавао и плажу Стари град, велике парковске површине. Поред одржавања, кошења, обављена је садња 42.000 сезонских садница, 700 садница дрвећа... Сакупљено око 4.500 тона зеленог отпада са јавних површина и од индивидуалних произвођача и овај материјал је третиран и прерађен у компост за сопствене потребе а делом и за трећа лица.
За 2019. годину у плану је нов начин обрачуна задужења за смеће, односно прелазак на јединицу мере запремине. То значи да свако ко генерише, односно производи одређену количину отпада, убудуће ће плаћати онолико колико отпада произведе, а не да то буде количина обрачуната на основу квадратног метра корисног простора. На овај начин грађани ће се мотивисати да отпад рециклирају.
У наредној години активности на пољу рециклаже прошириће се и на остала сеоска подручја и приградска насеље. Изградњом и пуштањем у рад 5 фиксних и 2 мобилна рециклажна острва која ће бити на територији сеоског подручја, сва села и целу територију општине обухватимо сакупљањем материјала за рециклажу.
Даниела Ловрин Гавриловић, директорка ЈКП „Водовод Шабац“
Све оно што је Јавно комунално предузеће „Водовод Шабац“ планирало и поставило као циљ у 2018. години, успешно смо реализовали. Пажљиво смо слушали захтеве нашим суграђана и у сарадњи са њима спроводили све радове. У години за нама смо уместо планираних 30 милиона динара, инвестирали 40 милиона динара, јер је било довољно средстава за инвестирање у инраструктурне радове. Ради се о сопственијм средствима. Мој највећи утисак из 2018. године је уоправо та сарадња са грађанима, где смо се трудилки да у правом смислу речи будемо сервис наших суграђана. Током 2018, године урадили смо скоро четири километара водоводне мреже и три километара канализационе мреже.
Заокружили смо у 2018. години комплетну техничку оспособљеност нашег предузећа у циљу што ефикаснијег пружања услуга према грађанима, и сада смо у могућности да много брже реагујемо где год је то потребно.
Када је реч о плановима за наредну годину, најважнији задатак нам је да и даље у сарадњи са грађанима урадимо оно што је најважније за њих. Настављамо са ширењем водоводне и канализационе мреже. Први задатак нам је завршетак радова на изградњи канализационе мреже у улици Табановачки пут у Мајуру, као и блок улица око Табановачког пута.
У договору са грађани Поцерског Причиновића почињемо изградњу канализационе мреже. Канализациону мрежу радићемо и у Јевремовцу. По први пут у Србији радићемо вакумску канализацију, јер је то једино изводљиво техничко решење за ово насеље.
За ову годину смо планирали дупло већи буджет када је реч о инвестирању. У 2019. години уложићемо укупно 80 милиона динара у планиране послове. Ради се о сопственим средствима ЈКП „Водовод“.
Очекујем да све планиране радове за 2019. годину реализујемо и то на добробит грађана Шапца.
м. м. / н. к.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa