Инфо

27. децембар 2018.27. дец 2018.
Урађени вредни послови
НЕНАД БЕСЕРОВАЦ ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ БОГАТИЋ

Урађени вредни послови

“Пре свега желим да честитам грађанима општине Богатић, предстојеће новогодишње и Божићне празнике, пожелим им све најбоље у Новој години и да им се што више, а ако је могуће и све жеље остваре”
Када је локална самоуправа у питању, на измаку ове календарске године, могу рећи да смо задовољни учињеним и постигнутим и да у следећу годину улазимо са амбицијама да започете пројекте у овој довршимо, као и да започнемо нове пројекте, који ће утицати на побољшање услова живота наших грађана.
Када је остварење буџета у питању, приходовна страна биће остварена скоро у стопостотном проценту, тако да током године нисмо имали апсолутно никаквих проблема са текућом ликвидношћу и сервисирањем обавеза како директних, тако и индиректних корисника. У складу са планираним и остваренимним приходима, реализовали смо и зацртане пројекте.
Спортска хала, после много административних перипетија око добијања употребне дозволе, отворена је на радост ученика Мачванске средње школе, а ОРК Мачва је комплетну јесењу полусезону у супер Б рукометној лиги Србије, као домаћин одиграла управо у новој хали и са новим подмлађеним тимом, завршила на деоби трећег места на табели. Круна сезоне је освајање Регионалног купа, управо пред домаћом публиком. Када већ говорим о спортским резултатима, морам да напоменем да је и ФК Мачва 2005 у овој години освојила титулу шампиона Мачванске окружне лиге, а у новом рангу Зони Колубарско-Мачванској на полусезони је заузела лидерску позицију. Уверен сам да ће и у следећој години са агилним руководствима, уз помоћ Општине, ОФС Богатић, Спортског савеза општине Богатић и ове године новооснованованог Спортског друштва Мачва, ова два спортска колектива, али и остала спортска удружења остварити још већа спортска достигнућа.
Од значајнијих пројеката започетих у овој години поменуо бих уређење и чишћење 62 километра каналске мреже у оквиру регионалног хидросистема за наводњавање Мачве и почетак реконструкције 13км насипа од Бановог Брода до Салаша Црнобарског у оквиру пројекта "Заштитни појас Мачва - западни део". Вредност ових пројеката је око 8 милиона еура.
Половином године започета је и изградња даљинског система грејања на хидрогеотермалну енергију за загревање јавних установа, првог такве врсте у Србији. Вредност инвестиције је око милион евра са ПДВ-ом, а радови су у завршној фази. Изграђена је комплетна траса доводног и одводног цевовода у дужини од 4,8 км, опремљене котларнице у објектима који ће се загревати, изграђена подстаница на локацији предшколске установе и започета изградња подстанице код самог геотермалног извора ББ-1. Због хаварије на самој бушотини и лошег времена у последњих 10-ак дана радови су мало успорени, али обзиром да је санација бушотине успешно завршена и иста стављена под контролу, очекујемо завршетак грађевинских радова на подстаници 1 и опремање обе подстанице циркулационим пумпама, баферима и осталом неопходном опремом, чиме би систем био спреман за пробни рад.
Ових дана завршена је и изградња новог објекта вртића у Белотићу, започета крајем јула. За изградњу 140м2 новог корисног простора, са хидрантском мрежом, издвојено је 10,5 милиона динара од чега је 5,5 милиона учешће Министарства државне управе и локалне самоуправе, а 5 милиона буџета Општине.
У оквиру пројекта који реализујемо са Кабинетом министарке без портфеља, задужене за демографију и популациону политику, уговорена је доградња 240м2 новог корисног простора у Предшколској установи Слава Ковић у Богатићу, у висини од 15 милиона динара, без ПДВ-а и уплаћен аванс од 50%. У оквиру истог пројекта набављена је и пећница за кухињу вртића вредности 500 хиљада динара, намештај (креветићи, клупе и столице) у вредности милион динара, играчке у вредности 160 хиљада, као и 504 пакетића за све предшколце и полазнике у припремном, предприпремном програму и јаслицама у овој установи, вредности 600 хиљада динара. Са првим лепим данима нове грађевинске сезоне започеће доградња уговореног објекта. За овај пројекат републички буџет издвојио је 9 милиона динара, а разлика од 12 милиона финансираће се из локалног буџета.
Када је изградња електоенергетских објеката и реконструкцији постојеће мреже у питању, у сарадњи са ЕДБ Шабац уложено је у овој години око 80 милиона динара.
Када је путна инфраструктура у питању асфалтиране су две улице у Узвећу и једна у Салашу Црнобарском, преасфалтиран део улице у Црној Бари ка Васином шибу, редовно крпљене ударне рупе, извршено сечење растиња и шибља поред локалних путева, извршено шљунчење и грејдерисање некатегорисаних и атарских путева у више МЗ, уговорена изградња, али померена због лоших временских услова, тротоара у Дринској улици у Бадовинцима. За реализацију ових радова издвојеноа су средства у износу од око 35 милиона динара. У сарадњи са ЈП Путеви Србије, потпуно је реконструисана деоница државног пута од центра Белотића ка Шапцу у дужини од 2,3 км, инвестиција вредна око 39 милиона динара.
Реконструисана је раскрсница ка Светом Пољу и Баиру, са новом светлосном сигнализацијом и одговарајућим саобраћајним знацима, инвестиција вредна око 4 милиона динара, што је био један од услова да ауто-школе могу да организују полагање возачког испита на нашој територији.
Ове године набављено је и ново возило, камион са корпом дизалицом за ЈКП Богатић, купљена парцела за проширење месног гробља у Салашу Црнобарском, избушена је истражна бушотина за будући бунар пијаће воде у Црној Бари, одржан је Сајам запошљавања, наши пољопривредни произвођачи и предузетници подржани су субвенционисањем камата од стране Општине, на краткорочне кредите. Предузеће Интеркоп Шабац, купило је парцелу поред Павловића моста површине од 5 хектара и у наредном периоду у два инвестициона циклуса има намеру да у производњу бетонске галантерије уложи око 5 милиона еура, господину Небојши Томашевићу, власнику засада воћа у Совљаку, издата је грађевинска дозвола за изградњу хладњаче, а после више од три године преговора, Компанија Јовановић из Шапца, власника Душана Јовановића за 8 милиона динара купила је комплекс "Бање Дубље" и уверен сам да ће у наредних неколико година ту нићи модеран бањско-туристички комплекс. Са Рударско геолошким факултетом, ушли смо у реализацију прве фазе пројекта "Богатић - еколошка општина".
На пољу културе, одржане су све традиционалне културно-туристичке манифестације, уз једну нову Дани Милоша Милојевића у Црној Бари, а Општина Богатић се веома успешно представила у Републици Хрватској, у Белишћу, у овиру тродневне манифестације "Белишћанска златна јесен".
Од стратешких и планских докумената ове године усвојили смо Локални акциони план запошљавања за текућу годину, План генералне регулације за насељено место Богатић, Одлуку о изради плана детаљне регулације државног пута IV реда и брзе саобраћајнице Слепчевић - Бадовинци (Павловића мост), Локални акциони план за унапређење положаја миграната на територији општине Богатић за период од 2018 до 2022. године, Акциони план за укључивање грађана у процес доношење одлука о трошењу средстава прикупљених по основу пореза на имовину за период од 2018. до 2021. године, Локални антикорупцијски план за општину Богатић, Акциони план за младе за период од 2018 до 2023. године, Статегију безбедности саобраћаја на путевима општине Богатић, са акционим планом, за период од 2018. до 2022. године. Добијена је и задовољаварућа оцена Државне ревизорске институције на Извештаје о мерама исправљења - послеревизионе извештаје Општине и Културно-образовног центра Богатић.
Како смо ове године израдили пројекте за ревитализацију путева, улица и тротоара у првој зони Богатић, као и по нашим МЗ, а завршен је и пројекат за извођење, са издатом грађевинском дозволом за прву фазу изградње секундарне канализационе мреже, план је да у следећој години, наравно у сарадњи са Владом Републике Србије, кренемо у реализацију ових пројеката вредних преко 250 милиона динара и очекујемо да ће следећа година, на плану инвестиција, али и привредног раста бити бар једнако успешна, као и ова.
У то име још једанпут, желим све најлепше свима у наредној 2019. години.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa