Инфо

27. децембар 2018.27. дец 2018.
Шабац све атрактивнији за посетиоце
УСПЕШНА ТУРИСТИЧКА ГОДИНА

Шабац све атрактивнији за посетиоце

Ова година била је у знаку јубилеја. Стогодишњица победе у Првом светском рату и пола века од одржавања прве Чивијаде. Следеће године биће 50 година пливачког маратона Јарак-Шабац, четврт века манифестације “Руже Липолиста” и 10 година Церског марша
Шабац последње две године постаје све препознатљивији на туристичкој мапи Србије. Иако се највише пажње посвећује манифестационом туризму на значају добијају и места погодна за једнодневне излете. Организују се и спортски догађаји који привлаче велики број како учесника тако и гледалаца.
Туристичка организација Шапца ове године је као организатор или суорганизатор учествовала у готово 30 дешавања. Манифестације које имају деценијску традицију нису изостале ни ове године, а током трајања најважнијих дешавања послужили су и добри временски услови.
-На скоро свим манифестацијама посета је била знатно већа него ранијих година. То се може видети и кроз искоришћеност смештајних капацитета. Ове године је приход од боравишне таксе био за 37 одсто већи него прошле године, а за 67 одсто већи него у 2016. години. Посебно нас радује што расте број ноћења када нису манифестације, што је можда најбољи показатељ раста интересовања за градом као туристичком дестинацијом, наводи директор ТОШ-а Срђан Митрашиновић.
Највећи број ноћења био је за време две седмице у септембру, док су трајали Чивијада, Чивијашки карневал и Вашар. Око 6.000 гостију боравило је за то време у Шапцу. Значајан број ноћења остварен је и у фебруару када је град био домаћин Светског купа у мачевању на ком је учествовало 38 репрезентација из целог света.
-Шабац тренутно има око 600 лежајева. Неопходно је још, јер за време трајања манифестација већ годинама уназад морамо да тражимо смештај у околним општинама. Ипак, охрабрује чињеница да се сваке године отварају нови смештајни капацитети, а да постојећи увећавају број кревета, каже Митрашиновић.
Ове године, за све тркачке дане Шабачки хиподром је посетило скоро 30.000 људи. Вашар је имао више од 200.000 гостију за све дане одржавања. “Руже Липолиста” су за четири фестивалска дана имале око 5.000 посетилаца. Церски марш први пут је имао више од 2.500 учесника.
Највећи број туриста из иностранства долази из скандинавских земаља, Бугари већ неколико година долазе посебно за Нову годину, а циклотуризам доноси велики број Словенаца којима је Шабац станица док на бициклима обилазе Европу. Генерално, велика је посета становника земаља бивше Југославије, али је све више и Јапанаца.
-Шабац годишње посете ученици стотинак школа на организованим екскурзијама. Углавном су заинтересовани за поставку музеја на Мишару и за јединствени Парк науке у оквиру Центра за стручно усавршавање на Летњиковцу. Увек када дођу на једнодневни излет прошетају и центром града. Радимо на томе да број екскурзија у наредном периоду буде већи, наводи Митрашиновић.
Већ неко време се ради на оживљавању Цера. Последње две године бициклистичке и мото трке које се тамо одржавају привлаче велику пажњу. Бројне промотивне туре по Церу довеле су више туриста на ову планину за две године него што их је долазило у претходних 50 година.
Шабачки летњи фестивал традиционално у Шабац привлачи велики број љубитеља квалитетне музике.
За љубитеље рок музике, али и двоточкаша ту је и Мото скуп. Сваке године кроз камп на Хиподрому прође више од 5.000 људи из целог региона. Поред дружења пропагира се и безбедна вожња и за 13 година одржавања никада се није догодио ниједан инцидент.
Организује се пригодан програм и за оне који више воле четири точка, а то су Бубијада и BMW скуп, који је од пре две године нов у календару ТОШ-а.
Ова година била је у знаку јубилеја. Стогодишњица победе у Првом светском рату и пола века од одржавања прве Чивијаде. Следеће године биће 50 година пливачког маратона Јарак-Шабац, четврт века манифестације “Руже Липолиста” и 10 година Церског марша.
-Планирамо да се и следеће године одрже све традиционалне манифестације, а планирамо и покретање неких нових. Циљ нам је да покажемо туристички потенцијал наших села, али и промоција Цера на неки нов начин. Неколико верских тура које смо организовали ове године наишле су на велико интересовање, па планирамо да следеће године верском туризму поклонимо пажњу, каже Митрашиновић.
M.M.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa