Инфо

27. децембар 2018.27. дец 2018.
Експанзија туризма два града
ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ ТУРИСТИЧКИХ
ОРГАНИЗАЦИЈА ШАПЦА И ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА

Експанзија туризма два града

Идеја која се родила у августу добила је у петак конкретан резултат. Потписан је Протокол о сарадњи између Туристичке организације Шапца и Туристичке организације Источног Сарајева. Потпис на протокол о сарадњи на Јахорини су ставили директори туристичких организација два града Срђан Митрашиновић и Игор Тошић.
Туризам је тренутно у експанзији и у Шапцу и у Источном Сарајеву, а заједнички интерес за сарадњу постоји у више аспеката.
-Туризам код нас доживљава процват. Развија се инфраструктура, расте број долазака и ноћења туриста. Користимо сваку могућност да то и даље унапређујемо и зато смо отворени за сарадњу са свима који имају за циљ промоцију и развој туризма. Наше заједничке активности ће бити заједничка промоција, могуће је креирање заједничког туристичког производа и што је можда најважније, аплицираћемо на пројектима прекограничне сарадње код европских фондова. На тај начин се може значајно унапредити развој туризма у наша два града, рекао је Игор Тошић по потписивању протокола.
Срђан Митрашиновић, је истакао да је и туризам у Шапцу последњих година у великом успону. Домаћинима је говорио о манифестационом туризму ком је град Шабац највише орјентисан, али и о природним потенцијалима планине Цер и сеоског туризма.
- Прве контакте успоставили смо на Међународном сајму туризма у Београду, када смо видели да се суочавамо са сличним проблемима иако смо на први поглед различити. Они су типично туристичко место, са планинским бисером Републике Српске-Јахорином, развијеним планинским туризмом, као и Орловачком пећином по којој су такође познати. Наш планински туризам није на том нивоу. Сигурно да би нам њихова знања и искуства у многоме помогла, опет њима би значила наша искуства у вишедеценијском успешном организовању бројних манифестација. Нисмо једни другима конкуренција. Заједнички туристички производ јасно би побољшао туристички положај оба града, нпр. у области ловног туризма где су велики за сада неискоришћени потенцијали и где су они различити у два града и одлично би једни другима допунили понуду и задржали дуже туристе, рекао је Митрашиновић.
Шабачки туристи често одлазе на једнодневне излете у Сарајево. Углавном је то неорганизовано и без јасног плана и циља и завршава се обиласком града.
-Град Источно сарајево има и те како шта да понуди. Јахорина је доживела процват у претходне две године. Дуплирали смо број туриста. Има 40 километара стаза, од плаве, преко црвене до црне, према степенима тежине, што значи да је погодна и за почетнике и децу, али и за веома искусне скијаше. Током летњег периода ту је 25 километара пешачке стазе и око 20 километара бициклистичких стаза. Направили смо и вештачко језеро на самом врху планине. Јахорина има прелепу висораван која је то дозволила, а језеро ће бити попуњено различитим атракцијама где ће моћи да уживају и деца и одрасли. Около ће бити урађени паркићи, а планира се и адреналински парк, рекао је Тошић за “Глас Подриња”.
Поред олимпијске планине Јахорине, ту је и Равна планина у коју је приватни инвеститор уложио велика новчана средства и сада је то један озбиљан скијашки центар где се одржавају ФИС-ова такмичења. Ту је направљена и прва кабинска гондола у Босни и Херцеговини.
-Лети је то излетиште са два вештачка језера, пешачким стазама на којима су изворишта са водом, што је невероватан дар природе и са колибом на врху одакле се са једне стране види Торник, а са друге Влашић. То је нешто што не може да се опише, мора да се доживи. Такође, имамо и планину Требевић која је највеће излетиште не само Источног Сарајева него и града Сарајева, наводи Тошић.
За љубитеље авантуре ту су пећине. Најпознатија је Орловача која је једна од најлепших у БиХ. На Равној планини се истражује се још једна пећина која треба да се отвори за туристе.
Срђан Митрашиновић верује да ће се овом сарадњом повећати видљивост туристичке понуде једних код других. Подвлачи да су од великог значаја добри партнерски односи при аплицирању за пројекте прекограничне сарадње, путем којих би могли у перспективи остварити значајна средства којима би туристичке потенцијале могли убрзано развијати и тако побољшати актуелну понуду и постати атрактивнији за потенцијалне туристе.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa