Инфо

27. децембар 2018.27. дец 2018.
Година успешно савладаних изазова
“САНИ ГРУП” ЗАВРШАВА РЕБРЕНДИРАЊЕ И ШИРИ ПОСЛОВАЊЕ

Година успешно савладаних изазова

Пословни систем “Сани груп” чине “Сани груп” Шабац, “Сани оптик” Београд, “Сани оптик” Бања Лука и “Сани груп” Подгорица. Промет медицинским средствима и међународни транспорт и шпедиција основ су пословања фирме. Уз то, у Шапцу ради и велики сервисни центар.
Лоша економска ситуација, неповољна пословна клима, несразмера између прихода и трошкова, као и бројни други изазови годинама прате домаће привреднике. Предузећа се оснивају и гасе, а поштеним радом се тешко стиже до већег успеха. Ипак, светли примери постоје. Једно од њих је шабачка фирма „Сани груп“. После више од две и по деценије пословања изградили су име и имиџ препознатљив како код клијената тако и код пословних партнера, а професионалност у раду препорука је због које је круг сарадника сваке године све већи.
Лидер су у својој основној делатности на простору Србије, успешно су се позиционирали у Републици Српској као “Сани оптик” Бања Лука, а кренуло се и у освајање тржишта Црне Горе. Ову годину у „Санију“ је обележио почетак рада „Сани груп” Подгорица“. За сада раде само транспорт, али разматра се ширење пословања. Средњорочним планом предвиђено је да све делатности којима се баве буду доступне и корисницима у Црној Гори.
Пословни систем обухвата неколико фирми. Пословни систем “Сани груп” чине “Сани груп” Шабац, “Сани оптик” Београд, “Сани оптик” Бања Лука и “Сани груп” Подгорица. Промет медицинским средствима и међународни транспорт и шпедиција основ су пословања фирме. Уз то, у Шапцу ради и велики сервисни центар.

Јединствен асортиман
„Сани оптик“ је водећи произвођач рамова за диоптријске наочаре и тренутно највећи малопродајни ситем, са 47 продавнице, од којих су три у Републици Српској. Ценама су доступни свима и свако може своје потребе и платежну моћ ускладити куповином у “Сани оптик” радњама.
Оно што их разликује од других јесте понуда. На рафовима „Сани оптик“ продавница не може се наћи нпр. Реј Бан. Чувена марка толико је експоатисана и копирана да је сада и стручњаци не могу на први поглед да примете разлику између оригинала и кинеске копије. Са друге стране довели су на тржиште Србије многе ексклузивне брендове.
-Пре неколико година смо одлучили да идемо тежим путем, са партикуларним брендовима. Због тога имамо јединствену понуди која се углавном може наћи само код нас. Проширили смо асортиман и сада имамо Гучи, Ив Сен Лоран, Пуму, Мисони, Москино, Вивиан Вествуд, Џона Ричмонда, Бенетон, Мон Блан, а посебно смо поносни на Картије, каже Весна Стојаковић, директор маркетинга фирме “Сани груп”.
Све ово било је део ребрендирања на ком се ради већ неколико година. Имају уговор са Фондом за здравствено осигурање и у њиховим радњама се диоптријске наочаре и слушни апарати добијају уз рецепт. Ипак, желели су да унапреде пословање и прошире циљну групу својих купаца.

Промена имиџа
“Сани оптика”
-Настали смо приватизацијом неколико друштвених предузећа. Позитиван ефекат тога је што смо добили добре запослене и продајна места. Међутим, остао нам је имиџ јавног предузећа. Последњих година радили смо на промени тога. То није лак процес који се може завршити за годину дана. Ребрендирање смо почели променом логотипа, пословне политике, а онда се дошло и до промене изгледа продајних места. Читава година је била усмерена ка томе да се пажљиво одаберу градови, односно локална тржишта која су спремна на ребрендирање. Изглед излога “Сани оптик” радњи сада је заштићен, објашњава Стојаковићева.
Нови концепт продаје подразумева нов мобилијар у радњама, роба се излаже на отвореним полицама и купац има слободу да погледа и проба оно што га интересује, док је улога продавца само да да савет шта одабрати. Истовремено, морала се променити и свест продаваца да другачије приступају клијентима.
На едукацију и професионално усавршавање запослених у „Санију „ много улажу. Њихови запослени пролазе кроз систематучну обуку која траје од три до шест месеци, у зависности од тога на ком месту ће радити. Касније усавршавање је такође могуће и пожељно.

Брига о здрављу грађана
„Сани оптик“ у Шапцу има две продавнице. Једна је у близини Опште болнице, а друга у Господар Јевремовој улици. Тако су и профилисане. Прва је више базирана на медицински програм и клијенте којима су потребна помагала, а друга на премијум брендова диоптријских и наочаре за сунце. Поред наочара, контактних сочива и слушних апарата имају и лекара и специјалистичку офтамолошку ординацију у Шапцу. Пре неколико година су покренули и пројекат за који су добили награду Привредне коморе Србије за друштвено одговорно пословање.
-Свакодневно смо посвећени превентивном деловању, како бисмо подигли свест о томе колико је превентивно деловање битно за очување вида и слуха. Када је у питању вид, ту је код наших људи свест на неком задовољавајућем нивоу. Међутим, када су у питању слушни апарати ту смо имали јако тежак посао, који још није завршен, али помак постоји. Људи јако тешко прихватају када треба да носе слушни апарат. Да бисмо подигли ниво свести о значају очувања вида и слуха организовали смо бесплатан скрининг за све заинтересоване током целе године. Тамо где је постојала потреба за прегледом усмеравали смо их на примарну или секундарну здравствену заштиту, јер ми не радимо прегледе него проверу вида и слуха, каже Весна Стојаковић.
Како је пројекат наишао на изузетно лепе реакције планира се и наставак наредне године, а покренут је и у Републици Српској. При том фирма од овога нема директну материјалну корист, већ само моралну сатисфакцију која се огледа кроз бригу о здрављу других.

Спајају Србију са Европом
„Сани гроуп“ се позиционирао као водећа фирма у региону западне Србије када је у питању превоз робе из Србије ка многим европским земљама. Возе од Русије до Португала, а следеће године пред њима је нов изазов – транспорт у скандинавске земље и Енглеску. Ове године возни парк су проширили за десет камиона са полуприколицама и он сада броји укупно седамдесетак оваквих „комплета“. За 2019. годину планирана је набавка још десет. Посла има, па и простора за проширење, али су се суочили са проблемом који имају и све друге превозничке фирме у Србији, а то је недостатак возача.
-Истовремено се десило и повећање цена горива, не само код нас него и у Европи. Последње у низу је је значајно поскупљење путарина у Европи. Све су то фактори на које нисмо могли утицати, Да није било њих могли смо и више да инвестирамо, јер посла има и постоји простор да се прошири пословање, наводи Стојаковићева.
„Сани гроуп“ је фирма непрестано расте и развија се. Логичан корак је био проширење простора. Тако су купили плац некадашњег „7. јула“ који се налази одмах поред седишта фирме. Планирано је да се ту прошири отворени паркинг за камионе.
Сервис, који је један од већих у региону западне Србије, недавно је добио „Бошову“ лиценцу. Раде „Пежо“ и „Ситроен“ у гарантном року, док су ван гарантног рока мултибренд. Отворен је пре свега да би одржавали свој возни парк, али су у међувремену, склопили уговоре и са бројним другим фирмама.
Традиција дуга више од две и по деценије створила је препознатљив корпоративни имиџ фирме „Сани груп“.
Слух важан колико и вид
Брига о слуху грађана временом је достигла ниво бриге коју у “Санију оптику” воде и њиховом виду. Генерални заступник за Србију су швајцарске фирме “Фонак” која је светски лидер у области производње и развоја слушних апарата. Запослени у “Сани оптику” продавницама имају стручно знање да препоруче одговарајући слушни апарат и подесе га за употребу у зависности од потреба клијента. Услуга додатног подешавања бесплатно је доступна свима који купе апарат код њих.

Сочива за све потребе
Запослени у “Сани оптику” ће стручно помоћи купцима и при одабиру контактних сочива. Асортиман може да задовољи све индивидуалне потребе. Понуда обухвата монофокална, бифокална и прогресивна, као и фотоосетљива сочива која обезбеђују УВ заштиту ока. Клијенти могу бирати између меких, тврдих и полутврдих диоптријских сочива која се мењају дневно, месечно, тромесечно или годишње.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa