Инфо

27. децембар 2018.27. дец 2018.
Неговање правих вредности
КУД АБРАШЕВИЋ СВАКЕ ГОДИНЕ СВЕ УСПЕШНИЈЕ

Неговање правих вредности

Протекла година за Абрашевић, била је једна од преломних, али с обзиром на очување традиције, након свих немилих догађаја, обезбеђена је сигурна будућност ове породице у наредних двадесет година
Асоцијација на дружење, забаву, игру и пријатељство у нашем граду углавном је Културно уметничко друштво „Абрашевић“. Оно постоји већ 113 година и броји око 600 чланова подељених по секцијама. Секције подразумевају први фолклорни ансамбл, припремни ансамбл, школу фолклора, ветеране, рекреативце, секцију балета, модерног плеса, аеробика, а ту је наравно и оркестар.
Протекла година за Абрашевић, била је једна од преломних, али с обзиром на неговање правих вредности и очување традиције, након свих немилих догађаја, обезбеђена је сигурна будућност ове „породице“ у наредних двадесет година.
- Прошла година је за нас била једна од тежих, али смо показали да ништа не може да нас спречи у томе да радимо поштено и учимо децу правим вредностима. Решили смо и подмладили цео састав руководства и људи који раде са децом. Интересантно је што се деца која су играла код нас, увек враћају и напредују. Рецимо, руководилац првог ансамбла Алексадар Мраовић има 22 године, а до скоро је играо у Абрашевићу. Ту је и Маја Батножић, ћерка човека који преко 30 година у Абрашевићу. Ана Мићић која има само 18 година води школу фолклора. Ту у и Горан Џиновић и Аца Ристивојевић који је сад шеф оркестра. Координатор свих секција је Миленко Томић коме помаже Златомир Лесковац – истиче Горан Марковић, председник Управног одбора и додаје да су то људи који су цео живот били у Абрашевићу.
Подршка пријатеља
-Управни одбор је донео одлуку да више нико ко није био у Абрашевићу не може да га води, тако да смо се окренули сопственим снагама. Абрашевић је жива институција, а кроз њега је прошло сигурно неколико десетина Шапчана. У тешкој години, ти људи су масовним одзивом на новогодишњи концерт показали љубав према нашем Удружењу. Након свих покушаја да се Абрашевић измести и да престане да ради, руководство је недозволивши то, јасно ставило до знања значај традиције и будућности деце. Пријатељи, поштоваоци, бивши и садашњи чланови Абрашевића су једноставно осетили када је време да пруже помоћ и подршку „другој породици“ – каже Марковић.
У протеклих пет година припремни ансамбл Абрашевића је постао сигурно један од најбољих у Србији, а као и сваке друге и претходна година посвећена је деци.

Значај будућности деце
-Институција која постоји толико година не може да се игра са реномеом и децом. Сваки родитељ који доведе дете, зна да се овде са њим ради добро. Све што радимо, посвећујемо њима. Ове године први фолклорни ансамбол био је на Кефалонији и у Фочи, а припремни и дечји ансамбли последњих пет година иду традиционално у Чањ. На Тару смо их ове године одвели први пут, што ћемо радити и у будућности. Бринемо о свој деци и покушавамо да од њих пре свега наравимо добре људе. Они се између себе друже, добри су пријатељи на шта смо изузетно поносни – наводи Марковић.
Абрашевић је током године имао наступе у граду, током свих манифестација које је организовао град, али и друге институције. Спроведен је и пројекат под покровитељством града Шапца који има за циљ да свако дете научи да игра коло. То ће постати традиција.

Хуманитарни
карактер
-Поклањамо пажњу најмлађим, најстаријим, најугроженијим грађанима, тако да организујемо и наступе хуманитарног карактера. Наша деца су пре свега добри људи. Негујемо пријатељство. Што се тиче игре важно је да имају вољу, а ми имамо људе који ће их игри научити. Важно је да знају да се овде чува традиција и да се много пажње поклања управо томе. То су вредности које треба да буду карактеристичне за сваког човека – истиче Марковић.
Као и сваке године, и протекле је одржан годишњи концерт у мају, а организовани су и сусрети Абрашевића. Том приликом дошла су КУДА из 4 града у Србији, а концерт је одржан у хали. У Абрашевићу, деца не играју за друга Уметничка друштва и обрнуто. Шабачки Абрашевић, према речима Горана има дужност и обавезу да направи Асоцијацију Абрашевић из целе Србије, посебно зато што је Коста Абрашевић, живео и умро у Шапцу, у ком је и сахрањен.
-То нам је разлог више да очувамо ово Удружење и да сваке године будемо све бољи. Пошто ми не препуштамо ништа случају, већ у јануару ћемо почети са припремама за обележавање 115 година Абрашевића, тако што ћемо оформити Организациони одбор. То ће послужити да се ансамбл учврсти, да буде што јачи, што компактнији, и да све оно што смо уочили као недостатке исправимо. За обележавање 115 година очекујемо да се скупе сви Абрашевићи и да то буде врхунац уметности и дружења – истиче Марковић и додаје да у последњих 8 до 10 година раде све унапред, због чега између осталог и опстају.
Захвалност
Подринским
новинама
„Сарадња са Подринским новинама је јако битна јер све што одрадимо оглашавамо код њих. Они су нам медијски покровитељи. Искористио бих прилику да им се захвалим на подршци, а посебно нашем секретару Ивану Ковачевићу. Такође, захвалност упућујем и свима онима који су помогли афирмацији Абрашевића али и фолклора у граду. Ми смо један од градова који сигурно има највише културно уметничких друштава.“
К.Ј.Ђ

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa