Инфо

27. децембар 2018.27. дец 2018.
Млади остварују снове
ЕУ ПРО - НАГРАДА

Млади остварују снове

На ликовном конкурсу ''Чиме ћемо обогатити Европску унију?'' који је за ученике средњих школа и гимназија у Србији расписала организација ЕУ ПРО - програм који финасира Европска унија, а спроводи Канцеларија уједињених нација за пројектне услуге у сарадњи са Владом Републике Србије, Школа примењених уметности проглашена је за најбољу у конкуренцији 61 школе из 41 општине/града.
На свечаној додели награда, одржаној у Краљеву, према оцени жирија, због свеукупног квалитета радова и труда уложеног у организацију интерног конкурса, Школи примењених уметности, уручен је лаптоп рачунар, пројектор и пратећа опрема, која би требало да допринесе унапређењу услова за образовање ученика. Радови ученика: Јоване Тодоровић (ментор Јосипа Чок), Ивана Раднића (ментор Младен Пантелић), Катарине Баришић (ментор Наташа Јовановић) и Ане Петровић (ментор Драгана Малишић Марковић) истакнути су на изложби и свечаности поводом доделе награда.
-Сама тема конкурса била је врло инспиративна. Много је људи, догађаја и тековина којима смо као једна мала земља већ заслужили своје место у Европи и свету, али с обзиром на то колико блага крије и колико је богата та наша шкриња која се зове Србија, много тога још можемо да пружимо и покажемо, па је и овај конкурс заправо био један од начина за препознавање тих квалитета. Добијене награде су нам подстрек за даљи рад, учење и стварање. Честитам нашим ученицима и професорима на овој награди, они су је својим преданим радом свакако и заслужили и још једном показали зашто је наша школа толико успешна – рекла је Невенка Ђокић, директорка Школе примењених уметности.
Циљ конкурса био је да инспирише ученике средњих школа да размишљају о Србији као држави са богатом историјом, традицијом и живописним културним наслеђем и модерном друштву које живи и промовише многе од кључних европских вредности и да, у та два преклапајућа идентитета, препознају квалитете који би обогатили Европску унију.
Јована Тодоровић, ученица трећег разреда рад је посветила славном српском научнику Михајлу Пупину.
-На просторима Србије родило се доста научника који су по својим делима познати широм света. Без неких од њих данашњи живот не би изгледао овако, па и ја вероватно сада не бих могла да урадим овај рад. Ми смо држава људи великих снова, који се из дана у дан остварују јер не престајемо да их сањамо. Баш као што је и дечак Михајло Пупин на свом пашњаку, загледан у звездано небо, сањао велике снове. Ми смо мали народ, али са великим сновима и великим људима.
Иван Раднић, ученик четвртог разреда у свом раду истакао је лепоту и значај ћириличног писма.
-За овај рад инспирисао ме је текст Ћирилица – да или не? који сам пре неколико месеци прочитао на једном порталу, а односи се на улазак наше земље у ЕУ и употребу овог писма. То питање ме је навело да наставим да истражујем о ћирилици. Кренуо сам од чињенице да се ћирилица у Србији користи скоро хиљаду година, проучавао сам њен развој и Вукову јединствену реформу, увидео колико је приметна лепота и једноставност ћириличних слова. Уласком Србије у ЕУ, српска ћирилица ће бити једно од званичних писама ЕУ и обогатиће њену језичку и културну разноликост. Ћирилици и Србији је итекако место у Европи.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa