Инфо

10. јануар 2019.10. јан 2019.
Обележја несвакидашњег сјаја
ДРАГАН ЈОСИПОВИЋ, ПРЕДСЕДНИК САВЕЗА УДРУЖЕЊА ПОТОМАКА
УЧЕСНИКА РАТОВА ИЗ МАЧВЕ, ТРАГОМ ЊИХОВОГ СЛАВНОГ ВОЈЕВАЊА

Обележја несвакидашњег сјаја

Најимпресивнији трагови успомена, на Крфу, Зејтинлику, Кајмакчалану, Добром Пољу... На бројним споменицима у центрима мачванских села, уклесана су имена славних
Историјски је познато да се први удар Аустроугарске војске на Србију у Великом рату, догодио 12. августа 1914. године, када је “царска војска”, покушала продор преко Дрине ( Самуровића ада ) у “казненој експедицији”. На даља дешавања и учешће Мачвана у овом крвавом обрачуну, подсетили су потомци славних, поклонили се сенима изгинулих и положили венце, прошлог викенда, крај споменика, изграђеног испред основне школе у Богатићу, који симболизује догађај од пре једног века. Потом је отворена изложба цртежа, Драгане Ерцеговчевић на тему славне српске војводе и одржана свечана академија посвећена догађајима из Првог светског рата. Бројна публика у Дому културе у Богатићу, имала је прилике да чује неколико изворних народних песама, групе певача “Дрина” из Бадовинаца и погледа документарни филм на тему учешћа Мачвана у Првом светском рату. Овом приликом говорили су: Ненад Бесеровац, председник општине Богатић и Миољуб Јосиповић, председник ОО СУБНОР Богатић.
Драган Јосиповић, председник општинског Савеза потомака учесника балканских и Првог светског рата у Богатићу је као представник ове организације, боравио на више места славног војевања српске војске у којој је у оквиру Дринске дивизије, шестог пука било највише Мачвана. Поклоничко путовање ( “Српска епопеја”) организовао је Савез потомака ратова Србије од 1912-1920 Београд, поводом стогодишњице завршетка Првог светског рата.
Прва три дана од укупно шест, провели су на Крфу.
- Положио сам венац на месту искрцавања Српске војске у Гувији, видео Српску кућу на Крфу и присуствовао комеморацији на Виду и полагању венаца у Плаву гробницу, каже на почетку нашег разговора Јосиповић ( и сада видно узбуђен и пун утисака).
Величину славног војевања предака осетио је и у Солуну на Српском гробљу, где су се окупиле делегације и других савезничких држава, учесника Првог светског рата.
Наглашава да су венце положили и на оближњем брду Поликастрон, где су донете одлуке савезника о дејствима и пробоју Солунског фронта. Ту се налази и централни споменик са бистама премијера држава, међу којима је и биста Николе Пашића.
И ако је време било јако неповољно, успео је да стигне до врха Кајмакчалана, баш на дан када је он освојен пре 102 године, а у томе доста заслуга имају баш Мачвани.
У лепој успомени му каже остаје пут кроз Македонију, потом обилазак Црне реке ( Ту је изгинуло доста Мачвана Дринске дивизије ), Соко планина... и коначно Добро поље, где је одржана комеморација, као сећање на место пробоја Солунског фронта. Тај успех српске и француске војске омогућио је и коначно ослобођење Србије.
У свом шестодневном путу, имао је прилике да види доста вредних српских црквених обележја. Прошао је кроз Куманово. Видео Зебрњак (место где се 1912. године одиграла одлучујућа битка српске и турске војске у Првом Балканском рату, позната као “Кумановска битка”.
Издваја и Бакарно Гумно, где је 1912. године, остало доста костију Мачвана, а о томе сведоче и мермерне плоче на којима су уклесана њихова имена у Црној Бари, Шеварицама...
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa