Инфо

10. јануар 2019.10. јан 2019.
Учестали проблеми са рампама на пружним прелазима

Безбедност грађана на првом месту

Поводом учесталих несрећа на пружним прелазима и проблемима који постоје са рампама у Шапцу градоначелник Небојша Зеленовић је у свом обраћању медијимa истакао да град брине о безбедности свих грађана, али да рампе често не раде. Апеловао да буду постављене где је то могуће.
-Док је град Шабац имао добру сарадњу са надлежним службама и министарствима ми смо успели да на свим пружним прелазима који се налазе у граду и ближој околини на осам тачака поставимо рампе. Сви пружни прелази, плус Штитар и Мајур имају рампе, а постоји једна у Прњавору. Оно што је проблем је што рампе не раде увек. Постоје озбиљни кварови и ми смо писали надлежној министарки Зорани Михајловић, Железницама Србије, Путевима Србије како би се тај проблем решио. Наши суграђани су били сведоци да воз пролази, а рампа је подигнута. Чак су снимили. Град је учинио све што је у његовој моћи да све буде по прописима и да грађани буду безбедни онолико колико је то могуће у овим околностима. Бринући о безбедности суграђана и грађана у Србији с обзиром на несрећне случајеве који су се догодили у неколико градова и то у врло кратком времену, сматрам да је прича о изградњи стадиона у време када недостаје неколико хиљада рампи у Србији нереална - објашњава градоначелник и додаје да су мештани Змињака и Прњавора покренули иницијативу за заштиту на пружним прелазима.
- Добили смо захтев из две месне заједнице, Прњавор и Змињак да буду постављене рампе и томе ће бити речи а на Савету за безбедности у саобраћају, након чега Савет треба да упути писма надлежним службама о постављању рампи и на другим пружним прелазима. Молим суграђане да појачају надзор и воде рачуна док се ови проблеми не реше - појаснио је градоначелник.
Миодраг Филиповић, руководилац сектора за изградњу у ЈП “Инфраструктура Шабац” наводи да је Законом је тачно дефинисана обавеза локалне самоуправе коју поштују и додао да на територији града Шапца постоји 30 путних прелаза, од којих је 9 обезбеђено аутоматским браницима, док на 21 постоји само вертикална саобраћајна сигнализација, не и браници.
-Наша обавеза као града је да одржавамо коловоз, вертикалну сигнализацију и троуглове прегледности. Једном месечно вршимо инспекцијски преглед свих пружних прелаза и на основу тога се предузимају даље мере. Недавно је вршена провера и утврђено да недостаје шест знакова који су поручени и у најкраћем року ће бити постављени - рекао је Филиповић и указао да код пружног прелаза у близини “Мачва експреса”, који се налази на државном путу, прегледност није у најбољем могућем стању. Шездесет метара уз пругу и тридесет дуж пута мора бити очишћено како би возачи имали законом прописану и одговарајућу прегледност.

М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa