Инфо

10. јануар 2019.10. јан 2019.
ПРОМОВИСАНА КЊИГА „ТУЗЛАНСКА КОЛОНА“
У ПАРОХИЈСКОМ ДОМУ САБОРНОГ ХРАМА

Злочин с оне стране ума

"Тузланској колони" убијена су 132 војника и цивила, а Тузла ћути и након 25 година брани налогодавце злочина и скрива још три масовне гробнице у којима се налази седамдеет осам тела, тврди аутор књиге "Тузланска колона" Драган Мркајић
Промоција књиге "Тузланска колона" одржана је крајем протекле године у Парохијском дому Сабрног храма Светих апостола Петра и Павла у Шапцу. Говорили су протођакон Љубомир Ранковић, аутор Драган Мркајић и три сведока драме са почетка деведесетих.
- Представљање ове књиге неупоредиво је најпотреснија од свих промоција последњих тридесет година зато што су присуствовали директни учесници напада на ЈНА. Говорили су о страхотама које су доживели тог дана, после хапшења, као и о траумама са којима живе свих протеклих година. Био је гробни тајац у сали. Оно што смо чули, несхватљиво је сваком, иоле здравом, људском уму, истакако је др Љубомир Ранковић.
Кроз сведочења тридесет три преживела учесника и застрашујуће исповести породица жртава, аутор књиге „Тузланска колона“, Драган Мркајић, изнео је тврдње о "савршеном злочину" на Брчанској малти као методи специјалног рата који је БиХ гурнуо у дугогодишње крвопролиће - због интереса великих сила и национализма малих народа.
- Масакр војника ЈНА у Тузланској колони 15. маја 1992. године био је медијски спектакл осмишљен и спроведен да се Срби заплаше и увод у највеће етничко чишћење Срба у БиХ после Другог светског рата. У Тузланској колони убијена су 132 војника и цивила, а Тузла ћути и након двадесет пет година брани налогодавце злочина и скрива још три масовне гробнице са седамдесет осам тела.
У књизи су објављена имена педесет четири погинула и нестала припадника ЈНА за које постоје подаци, а аутор објашњава да овај списак жртава није коначан, јер није постојала евиденција о добровољцима, цивилним лицима и старешинама који су са породицама избегли из Хрватске и боравили тих дана у касарни, очекујући да ће безбедно изаћи с војском из Тузле.
Аутор наводи да је у колони која се повлачила из касарне "Хусинска буна" у Тузли било стотињак возила са шесто војника ЈНА, али и цивила, жена и деце, који су одлучили да са својом војском напусте овај град. Описује и ноћ након злочина у којој су изгорели остаци убијених војника довезени на тузланску депонију и затрпани гомилама смећа, а терен поравнат булдожером.
На основу вишегодишњег прикупљања и анализе доступне грађе о овом догађају, аутор тврди да су тела убијених скривена на најмање четири прикривене локације, од којих је једна Болница за плућне болести у тузланском насељу Славиновићи.
Сведоци у књизи до детаља описују монструозно иживљавање муслимана у Тузли над седамдесет рањених у злочиначком нападу, као и пљачку новца, злата, чак и сатова од рањеника.
Објављена су и сведочења о страхотама и иживљавању над двадесет девет заробљених учесника "Тузланске колоне" у муслиманским казаматима, као и преживљено понижење које је неке, убрзо након ослобађања, довело до самоубиства.
- Нико не умире док га не забораве - поручује рецензент књиге "Тузланска колона" Перо Деспотовић.
Нажалост, каже Мркајић, наводно грађанска Тузла ни после четврт века не омогућава српској страни да, на месту страдања војника ЈНА, постави спомен-плочу жртвама, него ону која, на истом месту, слави такозване "ослободиоце Тузле".

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa