Инфо

10. јануар 2019.10. јан 2019.
АКЦИЈА ЕВРОПСКОГ ЦЕНТРА ЗА ЕКОЛОГИЈУ
И ЗЕЛЕНИХ СРБИЈЕ ШАБАЦ

Потписи за спас Цера

Европски центар за екологију и Зелени Србије Шабац организовали су прикупљање потписа подршке за спречавање уништавања природе на планини Цер. Разлог је покушај да се у Просторни план подручја посебне намене планине Цер унесе пројектно решење за изградњу Меморијалног комплекса “Цер” које није усклађен са одговарајућим законима и важећом планском документацијом. Решење предвиђа уништење око 60 хектара природе на Церу.
-Планина Цер, наша плава лепотица, је предео изузетних одлика који има јединствене геоморфолошке, географске, природне, културно-историјско-верске и туристичке одлике. Завод за заштиту природе Србије приводи крају студију којом ће планина Цер бити проглашена за заштићено подручје и захваљујући томе она је већ у режиму заштите самим тим што је евидентирано природно добро. То подразумева да се ништа не сме градити без одобрења Завода за заштиту природе. Управо то је прекршено приликом одабира пројектног решења за Меморијални комплекс “Цер” чијом градњом треба да се потпуно уништи скоро 60 хектара шуме у подручју које уопште није грађевинско земљиште, наводи председник Зелених Србије Шабац др Дејан Павловић.
Додаје и да су сем тога што Завод за заштиту природе није издао сагласност прекршени и Закон о заштити природе, Закон о шумама, Закон о планирању и изградњи, као и Регионални просторни план Колубарског и Мачванског управног округа којим је планирана заштита планине Цер као природне вредности.
-Национални интерес грађана Србије је очување природног и културног наслеђа. У овом случају главни споменик је сама планина Цер. Уместо да зону градње Меморијалног комплекса “Цер” планирате на простору на коме је градња забрањена, те исте капацитете, у примереној форми, можете да распоредите по грађевинским реонима села у обухвату плана. Сеоски домови културе и други напуштени објекти би могли да се активирају у функцију туристичке инфраструктуре и развоја туризма. Овим би се подигао квалитет живота у сеоским подручјима и утицало би се на економски и социјални развој подручја планине Цер. Такође, са својом богатом историјом и природним вредностима, треба планину Цер прогласити за знаменито место у складу са Законом у културним добрима, наводи се у Примедби која ће бити прослеђена Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.
Дејан Павловић каже да просторни план до сада није постојао и он треба да се уради, али не на овај начин.
-Ми уз подршку грађана и бројних институција, удружења и стручњака, шаљемо апел ресорном Министарству да не усваја Просторни план у овом облику. Шаљемо и конкретне примедбе са јасним наводима шта није усклађено са законима и важећом планском документацијом кроз потписане појединачне примерке примедби, истиче Дејан Павловић.
Примедбе се до 15. јануара могу поднети у градским управама Шапца и Лознице и директно у Министарство.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa