Инфо

10. јануар 2019.10. јан 2019.
СЕЛО НЕКАД И САД

Ко је млад, њему тек хлад

Умели су стари рећи да зима зубе покаже или на почетку или на крају. Судећи по почетку многи ће сломити зубе на узорку ове зиме од грејања до осталих издатака. Село опет традиционално има огрева, неко воли рећи на претек, мада је истина на пола пута вазда. Све више домова имају парно грејање тако да се обиље дрва истопило па се ко може помогне у шуми а остали у бројним издацима пред пролеће дубоко завлаче руку у џеп.
И тако зима из дана у дан све оштрије опомиње да смо у раскораку са очекивањима уздајући се у прогнозе и предања која су најављивали супротно време од минуса који се многима и у самом почетку онемилио. А у селима Поцерине сетише се нане Јелице која је ведра духа и у позним летима умела враголасто уз осмех рећи, ма која зима, ко је млад њему тек хлад...
Слушајући те приче млађарија је пожелела тај хлад у дане летње жеге задубљена у савремена помагала и бежећи од стварности или ти зиме на друштвене мреже. А тамо крајеви под снегом идилични до за неверовати у стању незаинтересованости да погледају кроз прозор или походе село родно где је рај отворио врата ко их уме препознати, беседе сведоци старих времена. Да је лако и у уређеним домовима са изолацијом не бисмо тврдили али у већини оронулих старина са искраја прошлог и века раније срели се заборављени материјали и топлина за којом сви жуде. У старим ћерпичарама зими је угодно а лети опуштајуће свеже. милина што би народ реко. Само ко би се латио старих материјала а бетон и домаће животиње тешко поднесу.
Али да се вратимо предању и сећању на дане када потече тврдња да је за младе зима тек хлад. Не беху то овакве зиме већ оне где су у шумама пуцали млади церови као прангије и где се знало у зору по предању гледати како чаша воде просута до земље постане повећа леденица. На омиљеним клизалиштима уз реке и воду осталу на ливадама и барским огледалима чинио лед и по метар дебљине. Све стиже до времена када се из појединих посавотамнавских села преко у Срем стизало санкама преко залеђене Саве. Од када датира и прича да Свети Сава реку Саву или одлеђава или залеђава. У новије време већ како ко схвати.
Помало идилична прича у сливу реке Добраве те притока Вишњице и тако редом залеђене сузе девојке коју је драги оставио оборише гране старе врбе те се указа жалосна врба која би са пролећем постајала опет пркосно велика, тек да сећа да су љубави и некад и сад исте само је прича о њима идиличнија како време пролази. То кажу они умеренији а истрајни у величању прошлог тврде да су ашик дани по цичи зими изнедрили већ доказане легенде са тужним крајем и ко зна колико оних о којима се не зна јер приповедач није отворио корице предања која су из дана у дан била све богатија податцима за уздах неверице. Као она у којој је момак чекајући несуђену да јој да дукат годинама чуван за сневану али је не дочека жив већ окован ледом оде у загрљај ледене земље а да га нису од дуката могли одвојити а њу од бола исказаног дужином косе која је по упокојењу сезала до самих стопала бранило тек сећање преношено са колена на колено.
Сад они који воле тражити трунку у јајету поставиће питање да ли је за младе зима тек хлад. И јесте и није тврдиће критизери младог таласа који по њима воли само угодну топлину собе и зиму на компјутеру. Ризикујући да се огреше о бројне који вредно тренирају и трче уз реку и по обронцима и уживају у нестварним сликама на прозорима или по некдашњем кићеним траговима зиме на пренџерима. Оно што је права истина младост је бедем трајања и све подноси са лакоћом. Да старе баке нису плеле чарапе. капе и рукавице тешко да би било тако.
А у ове дане бележимо лепе примере дама које плету шалове, чарапе и рукавице и деле деци која немају старије а мајке немају времена од бројних обавеза. Довољно да у овој идили од слика дамо за право и заљубљеницима у топле собе и нани Јелици која изнедри тврдњу да ко је млад њему је зима тек хлад.
А да закључимо омиљеном прогнозом да ће снег падати и зиме оштре бити местимично те питањем шерета, где бре да баш ми живимо на том месту. А кад се зима умори и преда нас топлијим данима ето нових тврдњи опет да кажу да има угоднијег времена. Ко прича о селу и колачима. Ко ће их довољно за све испећи. Ко разуме пријатно му било.
Сретен Косанић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa