Инфо

17. јануар 2019.17. јан 2019.
Уз помоћ и ТВ камере
СНС У ШАПЦУ РЕДОВНО ОРГАНИЗУЈЕ ХУМАНИТАРНЕ АКЦИЈЕ ИАКО ОНЕ НИСУ У СКЛАДУ СА ЗАКОНОМ О ФИНАНСИРАЊУ ПОЛИТИЧКИХ ПАРТИЈА

Уз помоћ и ТВ камере

Мало више путем Месних заједница, мало мање директно под партијским именом, функционери СНС, повереници, директори републичких ЈП, као и одборници локалне самоуправе, утисак је, на најјефтинији начин покушавају да дођу до политичких поена. Све то, наравно, бележе и ТВ камере страначких гласила
Захваљујући појединим медијима у Шапцу, јавност у нашем граду је веома често упозната са разним хуманитарним акцијама које организује повереништво Српске напредне странке.
Мало више путем Месних заједница, мало мање директно под партијским именом, функционери СНС, повереници, директори републичких ЈП, као и одборници локалне самоуправе, утисак је, на најјефтинији начин покушавају да дођу до политичких поена.
Тако је, на пример, пре недељу дана на Јутјубу објављен прилог под називом „СНС Шабац: Божићни пакети за сиромашну децу“, или „Помоћ стигла породици ...“, „Породица ... добила помоћ“, „СНС Шабац: огрев за најугроженије“. Списак је још дужи ако се у обзир узму и хуманитарне активност Месних заједница у којима су чланови СНС на власти и на овај начин спроводе страначку политику.
Агенција за борбу против корупције подсећа да функционери или чланови политичких странака могу да дају хуманитарни прилог из сопствених средстава и за свој рачун, чак и кад то чине организовано (у оквиру странке, посланичког клуба, итд).
Међутим, трошење новца који је намењен финансирању редовног рада политичких странака у хуманитарне сврхе није у складу са сврхом законских решења.
Законом о финансирању политичких активности, члан 19. став 1, прописано је да се „средства за финансирање редовног рада политичких субјеката користе за функционисање и пропагирање идеје политичког субјекта и подразумевају: рад са бирачима и чланством, трошкове промоције, рекламног материјала и публикација, трошкове истраживања јавног мњења, обуке, међународну сарадњу, трошкове зарада и накнада запослених, комуналне трошкове, као и трошкове за друге сличне активности.“
Политичке странке се на основу Закона о политичким странкама формирају „ради остваривања политичких циљева демократским обликовањем политичке воље грађана и учешћа на изборима“, а не ради обављања хуманитарне делатности.
Иста Агенција је медијима препоручила да не извештавају о хуманитарним активностима политичких странака, јер хуманитарно помагање угрожених група као и давање стипендије заинтересованим лицима од стране политичког субјекта није у складу са Законом о финансирању политичких активности, јер није у складу са Законом, назначено је на сајту Агенције за борбу против корупције. Ова препорука за страначке медије у Шапцу, на жалост, се игнорише.
Проблематично је и то одакле некој политичкој организацији, у овом случају Градском одбору СНС у Шапцу, информације о томе ко је и каквог материјалног стања. Таквим подацима, странке не би требало да располажу исто као и списковима пензионера у Србији којима је председник Србије Александар Вучић, а у име странке на чијем се челу налази, послао писмо на кућне адресе.
Са друге стране из Транспарентности Србија истиче да би питање хуманитарних активности станака требало прецизније уредити Законом, јер то у садашњој верзији није довољно добро урађено.
- Кад је пак реч о политичким странкама које имају средства која им тренутно нису потребна, а желе да угрожене помогну новчано, треба имати у виду да политичке странке немају "своје" приходе, већ само оно што су добили од других (од буџетских дотација и прилога физичких и правних лица). Због тога би могући модалитет био враћање дела добијених дотација у буџет или враћање добијених прилога донаторима. Након тога, донатори би могли да уплате своја средства тамо где желе - кажу у ТС.
Оно што је најлогичније у овом проблему поставити као питање јесте због чега неко, било то и политичка организација, има потребу да иако, мимо Закона, организује хуманитарне активности има потребу да са собом носи телевизијске камере и о томе извештава јавност у нашем граду. Зар није хуманије и моралније, урадити нешто добро и не хвалити се тиме?
Бесплатни прегледи
Из Транспарентности Србија подсећају да су током кампање за прошле локалне изборе широм Србије организовани бесплатни здравствени прегледи у замену за сигуран глас.
Транспарентности Србија тврди да странке не би смеле да троше новац за здравствене прегледе, поправке по зградама, да га поклањају сиромашнима...
- Оне то не смеју, али би та забрана требало да буде још експлицитнија. Такви трошкови јесу забрањени и Агенција за борбу против корупције је због тога изрицала и мере и опомене - кажу у овој организацији.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa