Инфо

17. јануар 2019.17. јан 2019.
Дужник и извршитељ  могу да се договоре
НАЈАВЉЕНЕ ИЗМЕНЕ У ЗАКОНУ О ИЗВРШЕЊУ И ОБЕЗБЕЂЕЊУ

Дужник и извршитељ могу да се договоре

Још се не зна на шта ће се конкретно односити измене Закона. Није сигурно ни да ће предлози које донесе радна група бити стављени на гласање у Народној скупштини. Оно о чему се говори су измене у начину јавне продаје, проценту пленидбе зараде и тарифама
Често се у медијима могу прочитати приче о јавним извршитељима који људе исељавају из станова због мизерних дугова, пописују инвалидска колица и кревеце за бебе, одузимају кућне љубимце... Примедбе грађана на рад извршитеља су бројне, а Министрство правде је формирало и радну групу која ради на предлозима за измену Закона о извршењу и обезбеђењу.
-Приликом доношења Закона о извршењу и обезбеђењу 2015. године Министарство правде се обавезало да ће да прати начин примене, његову имплементацију и тада смо већ рекли да ако се уоче неправилности у раду свакако да приступимо новим изменама пре свега како бисмо имали уједначену судску праксу, извршитељску праксу. Све оно што изазива проблеме треба на време отклонити. Oно што је битно да се мора водити рачуна о начелу сразмере који и дан данас јесте кроз Закон прописан као једно од основних начела. У пракси се показало да се продају непокретности али и имовина веће вредности од потраживања тако да је то један од разлога због ког треба да се преиспита и да се на одговарајући начин начело сразмере заштити, изјавила је министарка Нела Кубуровић недавно за РТС.
Измењени Закон би требао да ступи на снагу средином следеће године.
Приче које доспевају у медије имају само једну страну, дужничку. Мила Милосављевић, јавни извршитељ, тврди да сензационалистички наслови доводе до страха грађана да због неплаћеног рачуна могу остати без крова над главом. Истиче да је, уколико дође до извршног поступка, готово увек могућ договор. Каже да грађани када добију решење о извршењу треба да се обрате извршитељу и најчешће је могуће постићи договор о уплати дуга у ратама. Извршни поверилац може да се не сложи са тим, али то се дешава ретко и уколико су већ постојали проблеми са дужником.
-Често се у јавности говори о некретнинама које се продају због веома малих дугова. Да ли неко може да дозволи да му се прода стан за дуг од 200 евра? Да зна да дугује и да неће да прода нешто, него дозволи да се уопште покреће извршни поступак. Не долази се на самом почетку у фазу да се продаје непокретност. Прво се проверавају рачуни и покретне ствари. Посебна прича је када стан никада није ни био дужников, а то је када узме кредит од банке, станује неколико година у њему, не плаћа ни рате ни камату. Управо такви су најгласнији и такве приче долазе у јавност. Тако да је могуће да се стан прода за 200 евра, уколико су исцрпљена сва друга средства: дужник неће сам да измири дуг, није пронађена друга имовина и извршни поверилац инсистира да се некретнина прода. Свакако, када се стан прода и поверилац се намири за своје потраживање, а остатак новца се врати дужнику, наводи Мила Милосављевић и додаје да не треба само гледати страну дужника јер често испаштају и деца повериоца.
Наша саговорница сматра да су злоупотребе извршитеља немогуће јер пролазе више степена контроле. Извршитеља контролишу и дужник и поверилац, али и Комора јавних извршитеља, док је кључна контрола Министарство правде које покреће дисциплинске поступке, а било је и случајева да су извршитељи разрешени обављања послова јавног извршитеља. Поред овога ту си и полиција, тужилаштво, порески органи. Најважнији вид контроле за јавне извршитеље свакако је суд.
-Закон о извршењу и обезбеђењу предвиђа велики број правних лекова. Чак и када дужник не стигне да уложи приговор или жалбу, захтев за отклањање неправилности је дозвољен од почетка до краја извршног поступка. То је први вид контроле-контрола извршног дужника и он може у сваком тренутку да покрене ту контролу коју касније врши суд. Такође и извршни поверилац може да иницира покретање поступка пред судом. Ту је и Комора јавних извршитеља која реагује одмах по притужби станака и грађана, објашњава Мила Милосављевић.
Још се не зна на шта ће се конкретно односити измене Закона. Није сигурно ни да ће предлози које донесе радна група бити стављени на гласање у Народној скупштини. Оно о чему се говори су измене у начину јавне продаје, проценту пленидбе зараде и тарифама.
-Када у извршном поступку дође до пописа покретних ствари или продаје непокретности постоје две продаје. Не првој се ствари продају за 70 одсто од њихове вредности, а на другој за 50 одсто. До сада смо имали ситуацију да су уплаћивале јемство и ако није присутан извршни поверилац на првој продају они “постигну споразум” ко ће бити купац. Доведу до тога да нема лицитације, а ми смо обавезни да им вратимо јемство. То кошта и дужника и повериоца, јер је ствар могла бити продата по већој цени. То је утврђено као проблем у претходном закону. Сада би требало да се понуде достављају електронским путем, да се не зна ко је понуђач, а ко уплати јемство мораће и да учествује у продаји или губи јемство, наводи Милосављевићева.
Друга најављена измена тиче се тога да ће највероватније бити смањен проценат пленидбе зарада и пензија са две трећине на половину, а требало би да буду кориговане и тарифе, односно трошкови извршног поступка.
-Када су тарифе у питању јавни извршитељи не одлучују самостално ни о чему. Закон доноси Скупштина, а тарифу Министарство правде. Ми смо дужни да је примењујемо баш онако како је одређена, истиче наша саговорница.
Шта се не може пописати
Предмет извршења не могу бити: одећа (али може бунда која је луксуз), обућа (осим ако је дужник има за продају) и други предмети за личну употребу; постељина, посуђе, део намештаја неопходан дужнику и члановима његове породице, шпорет, фрижидер и пећ за грејање (по једно, ако их има више такође могу); храна и огрев за три месеца; готов новац до месечног износа који је Законом изузет од извршења сразмерно времену до наредног примања; ордење, медаље, одликовања, лична писма, рукописи, породичне фотографије; помагала потребна особи са инвалидитетом или повредом и кућни љубимци.

Највише примедби на извршитеље у јавност износе два удружења грађана. Мила Милосављевић каже да су на њиховим Фејсбук профилима углавном изнете полуинформације, а да се никада нису обратили Комори јавних извршитеља ниједном конкретном притужбом, као ни суду.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa