Инфо

17. јануар 2019.17. јан 2019.
ПИТАЊЕ НЕДЕЉЕ ГЛАСА ПОДРИЊА:

ДА ЛИ ЋЕ ПООШТРАВАЊЕ КАЗНЕНЕ ПОЛИТИКЕ ДОВЕСТИ ДО СМАЊЕЊА КРИМИНАЛА У СРБИЈИ?

Вера Палинкаш, адвокат
Нема шансе, зaтo штo je прoблeм у рaду тужилaштвa, кoje рaди пo дирeктиви влaсти. Суди сe сaмo у oквиру нaвoдa oптужницe. Судиja нeмa прaвo дa нaлaжe дoстaвљaњe дoкaзa, вeћ суди искључивo нa oснoву нaвoдa oптужницe. Tу je глaвнa причa кoja сe чeстo криje oд држaвe и бeзрaзлoжнo нaпaдajу судиje. Дa ли се икaдa чулo дa je нeкo пoмeнуo рaд Тужилaштвa? Један од примера је случај "Космајац" који је оптужен за утају пореза и за то је осуђен, а онда је после те пресуде кренула повика на судије.

Живојин Вулетић, адвокат
Сматрам да је наш Кривични закон добар, само га треба примењивати. Није потребно мешање извршне власти у рад судског поступка због тога што су сада судије у страху од извршне власти. То може да се односи на казнену политику. Долазимо у ситуацију да, као за време Броза, имамо ситуацију да се кривци ослободе, јер се судија држи закона као пијан плота, што значи да ће сада доносити пресуде тамо где и нема доказа. Суд мора да буде суд правде, а не суд потребе владајуће структуре у држави.

Оливера Перишић, адвокат
Не може. Пре свега није та најава битно различита у односу на претходно запрећену казну. Не мења се суштински, а оно што сматрам крајње недопустивим је мешање извршне у законодавну и судску власт. То ми је несхватљиво. Промена Закона је искиључиво у надлежности Скупштине, а не председника Србије. Председник поготово не сме да говори на који ће начин судови морати да суде. Ово није први пут и на тај начин се потпуно изгубила подела власти на законодавну, извршну и судску.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa