Инфо

17. јануар 2019.17. јан 2019.
БУГАРИ ПОКУШАЛИ У СРБИЈУ ДА УНЕСУ АПАРАТ ЗА КРАЂУ СА БАНКОМАТА

“Либанска клопка” је застарела

Прошле седмице на граничном прелазу “Градина” ухапшени су бугарски држављани који су у Србију покушали да унесу тзв. “либанску клопку”. Ради се о механизму који лопови постављају на банкомате да би дошли до новца са картица. Апарат се ставља нa банкомат, на место где се убацује картица, а затим очитава податке са картице на основу којих се прави лажна.
Уредник портала “Каматица” Душан Узелац рекао је за РТС да је овај уређај могуће уочити, јер личи на парче пластике закачено на улаз за картице. Ипак, упозорава грађане да прате стање својих рачуна.
-Већина банкомата је већ опремљена уређајима који онемогућавају коришћење тих преварантских апарата. Ова конкретна метода је већ пар година застарела, јер су банкомати ажурирани и осавремењени. Банкарска индустрија иде корак испред ових технологија и трансакције путем картица су безбедне. Ипак, банкомати старије генерације који су на слабије осветљeним местима која нису под видео надзором су боља мета за преваранте, каже Узелац.
Пре десетак година овај начин крађе био је доста популаран, па су банке модернизовале и заштитиле своје банкомате. Овај метод осмишљен је у Бугарској и управо бугарски држављани су га највише и користили по Европи. Уколико, ипак, дође до злоупотребе картице на овакав начин банка сноси одговорност за сваку штету већу од 3.000 динара.
Подсећамо грађане да је јако битно да банку одмах обавесте уколико остану без картице или посумњају да је неко видео њихове податке, зато што банка у том случају одмах блокира картицу да би заштитила новац клијента.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa