Инфо

17. јануар 2019.17. јан 2019.
Скривање у чаури  луцидности
Александра Томић - магистар графике

Скривање у чаури луцидности

Нисам била превише комуникативна као дете и цртање је био мој начин изражавања. Након кризе уследи свежина и настане ново дело. Равнодушност је неприхватљива за уметника. Желим увек да испричам своју причу. Треба да се разликујемо и учимо једни од других
„Као мала, мали често сам волела да...“, реченица која звучи познато, блиско, неки би рекли клише, али када је реч лепоти креације ништа није једноставно и обично. Да ли се од стваралачког порива може побећи? Могу ли утишати унутрашње биће, његове жеље и стремљења? Вреди ли се борити или се само препустити? У овом броју доносимо вам разговор са обично-необичном, Александром Дадом Томић, магистром графике.
Свака прича има магичан почетак, у детињству, када маштамо, играмо се, сазнајемо и тада по први пут сањамо свој будући позив. Сасвим природно за уметника Александри је прибор за цртање био омиљена играчка.
- Нисам била превише комуникативна као дете и цртање је био мој начин изражавања. Након основне уписала сам Школу за уметничке занате, смер Конзерватор и препаратор културних добара. Наставница Вања, која ми је предавала у средњој је очекивала да ћу уписати конзервацију и рестаурацију, јер сам била стрпљива и имала мирну руку. Међутим, увек ми је било изазовније да ја стварам, него да рестаурирам друга дела.
Бити уметник, посветити живот стварању и од њега живети је изазов реалности са којим се свакодневно сусреће.
-Желела сам неколико пута да одустанем и данас ми се деси да се запитам шта ми уметност доноси. Било је периода криза када нисам ништа стварала, посматрала сам природу и несвесно скупљала материјал као да радим. У суштини стварала сам у себи, не у атељеу. У том процесу схватим да је уметност примарна и да не могу побећи од ње. Након кризе добијемо неку свежину и настане ново дело. Тако су настали радови, један од њих је награђен на Октобарском салону, затим мали формат са изложбе у Културном центру, такође награђен. Мислим да се кризе враћају и да је то део процеса кроз који је неопходно да прођемо, где се преиспитујемо и проналазимо одговоре на важна питања.
Инспирација, део сваког бића, иницијални импулс који покреће и оно што нас обузима чинећи потпуно мировање нелагодним.
-Нешто што ми константно привлачи пажњу, изазива и тера да истражујем, проналазим. На факултету сам кренула од себе и тема је била чаура. Тада сам уз графику, цртеже радила скулптуре и инсталације. За магистарски рад је такође био мој унутрашњи свет, а сада ми пажњу окупира природа. Уз дете сам поново открила тај свет, који је ту поред нас, само не обраћамо пажњу. Дело настаје у глави и док стварам то се мења, немам комплетну визију. Наводи ме материјал, волим да комбинујем, да се играм и дешава се да сами причају причу.
Стварање је део који је у сваком човеку, није професија већ позив срца, онај који се не може игнорисати. Ипак, свако дело је одраз душе творца.
- Део тебе су радови, сматрам да је потребно издвојити и разликовати се од осталих. Није тако лако пронаћи свој место под Сунцем и трасирати пут. Најбитније је ми да неко осети нешто док гледа рад. Да му се свиди ли не. Равнодушност је једина неприхватљива за уметника. Када не постоји реакција, значи да нисмо на добром путу.
Ако се уметник рађа, изградња и усавршавање је процес који траје читав живот, а учење од других је неизоставан сегмент тога.
- Радила сам велике и мале формате, свака површина захтева посебну пажњу, технику и зависи од тренутка инспирације. Волим да експериментишем. Тренутно радим витраже као вид примењене уметности. Слике нисам радила по наруџбини. Желим увек да испричам своју причу. Нисам концептуални уметник и сваком раду претходи истраживање. Увек може другачије. Након одређеног времена помислим да сам могла боље. Ипак, време је показало да су награђени радови били баш ти које сам пожелела да изменим.
Сваки уметник је јединка за себе, али рад другог је прилика за нови ниво квалитета.
-Треба да се разликујемо и учимо једни од других. Нелогична ми је незаинтересованост за радове колега. Иако је то наш позив и струка, иако желимо да живимо од тога, као да сујета не допушта интеракцију.
Уметничка креација је нешто узвишено, но дело као исказ имагинативности, буде прихваћено на потпуно другачији начин.
- Први цртежи су настали пре 25.000 година у пећинама. Уметност је стара колико и људи. Сви воле да виде нешто лепо. У нашем менталитету је да да прво осудимо па тек онда питамо и анализирамо. Слично је са односом према уметницима. Ми смо обични људи, можда мало „блескасти“, са обичним потребама и проблемима, одсутни и због тога делујемо чудно. Простор, предмете и тренутке доживљавамо другачије.
Биографија
Александра Томић рођена је у Шапцу, дипломирала и магистрирала графику на Факултету ликовних умјетности Цетиње, Универзитет Црне Горе. Члан Удружења ликовних уметника Црне Горе и Удружења ликовних стваралаца Шапца. Излагала је на бројним изложбама у Србији и Црној Гори. Добитница награда: Награда за икону, Дом културе, »Вера Благојевић« , Шабац, Годишња награда из области графике, Факултет ликовних Умјетности, Цетиње, Награда XII биенала студентске графике Србије и Црне Горе, Галерија Дома културе Студентски град, Нови Београд, Награда у области скулптуре-објекта, Ликовни салон »13. новембар«, Цетиње, Награда за мали формат, Културни центар Шабац, XXVII Традиционална изложба малог формата, Шабац 2018. Године, Награда 62. Октобарског салона, Народни музеј, Шабац 2018. год.

Човек биће природе
-Увек су ми пажњу привлачиле махуне које ме асоцирају и враћају на почетни процес истраживања моје унутрашње чауре. Када се боље погледа све је повезано са првим радовима. У природи је све повезано. Сматрам да свако има своју чаурицу, заштићену, сакривену, коју чува за себе како би имао где да се склони када је ти потребно. Уметници због свог позива често дају део себе и откривају, да би нешто понудили публици, увек део остаје скривен. Мислим да је немогуће одвојити уметника и уметничко дело. Када анализирам себе и свој рад за мене је то нераздвојиво, дајеш себе, на који начин, то већ зависи од медија којим се изражаваш, али је ипак нераздвојиво.
М. Живановић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa