Инфо

17. јануар 2019.17. јан 2019.
Еколошка будућност  стиже брзим корацима
ОДРЖАН САСТАНАК ПРЕДСТАВНИКА КОМПАНИЈЕ EQUIDO И ГРАДСКЕ УПРАВЕ

Еколошка будућност стиже брзим корацима

„Шабац је град од великог еколошког потенцијала јер има систем одношење смећа са целе своје територије, регионалну депонију и постројење за пречишћавање отпадних вода. Желимо да га унапредимо на еколошком плану уз помоћ фирме која послује у неколико земаља Европе и света и која има сјајне технологије и могућност за сарадњу“
Састанак на ком се говорило о санацији затворене депоније на Дудари, систему рециклаже комуналног и зеленог отада, даљој обради и употреби муља из постројења за пречишћавање вода применом иновативних технологија и опреме, одржан је протеклог понедељка у Градској кући. Представнике компаније Equipo која је европски лидер у области механичког и биолошког третмана чврстог комуналног отпада, угостили су председник Скупштине града Шапца Немања Пајић, градски одборник Зелених Србије у Шапцу др Дејан Павловић и представници Градске управе.
Др Павловић је овом приликом истакао да је састанак прилика да грађанима и члановима локалне самоураве презентују нове еколошке идеје и могућност за примену нових еколошких технологија.
- Шабац је град од великог еколошког потенцијала јер има систем за одношење смећа са целе своје територије, регионалну депонију и постројење за пречишћавање отпадних вода. То су ствари које Шабац и квалитет живота у њему унапређују. Желимо и да средимо стару затворену депонију чија је санација неопходна, управо уз помоћ екипе фирме која послује у неколико земаља Европе и света и која има сјајне технологије и могућност за сарадњу – истакао је Павловић.
- Неке идеје са овог састанка смо пре неколико година предлагали, али није било разумевања јер се говорило да је то далека будућност. Видимо да у екологији будућност брзим корацима стиже, тако да је ово сјајна прилика за повезивање нашег града са компанијом која сарађује са републичком Владом и Министарством за заштиту животне средине која је њихов консултант. Од сарадње са њима очекујемо да још више искористимо еколошки потенцијал града Шапца и решимо проблеме који нас угрожавају – закључио је др Дејан Павловић.
Maciej Ochman, генерални директор компаније Equido рекао је овом приликом да фирма постоји од 2008.године. У Пољској су лидери у својој области, а успешно послују у седам земаља.
-Радимо у механичком и биолошком третману отпада. Цео отпад претварамо у енергију и рециклирамо тренутно преко 3 милиона тона у нашим постројењима. У Пољкој смо лидери када је у питању биолошки и механики третман отпада. У Србији хоћемо несебично да поделимо са градом искуства и савете, како што боље повући новац из европске уније. Желимо овом граду да покажемо где смо ми грешили и пренесемо своје знање – истакао је Maciej Ochman.
НЕ УБАЦУЈТЕ ТОПАО ПЕПЕО И ЖАР У КОНТЕЈНЕРЕ
Снежана Ђокић, директорка ЈКП „Стари град“ Шабац, искористила је прилику да апелује на грађане да не бацају жар и топао пепо у контејнере јер тиме могу угрозити безбедност суграђана.
-Нажалост овог викенда је у граду запаљено 5 контејнера. Два пластична контејнера су у потуности изгорела и то у центру града, што је резултат неодговарног понашања појединаца који пепео не одлажу на адекватан начин, кад је охлађен и без жара. Ово је већ десети пут, стога апелујем на све наше суграђане да воде рачуна о томе јер заиста могу да проузрокују велике проблеме. Не ради се само о томе што изгори контејнер, већ може да се запали и возило, а такође на тај начин се може угрозити безбедност и наших суграђана – истакла је Ђокићева.
К.Ј.Ђ

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa