Инфо

17. јануар 2019.17. јан 2019.
ОНИ РАДЕ КАДА СВИ СЛАВЕ

Нема одмора ни празником

“Ове године ми је било жао што нисам уз породицу јер имам бебу, али посао је такав”, каже др Иван Недић. “Ове године су нам шефови и директорка изашли у сусрет па смо за Божић радили од 9 до 17, тако да смо могли да доручкујемо тог дана са породицом”, наводи Сретен Митровић, пословођа Сектора градске чистоће. “Испратили смо све најважније догађаје, а за време празника буде доста оних лепих”, истиче Светлана Љубић, новинар РТВ “Шабац”
Нова година, Бадње вече и Божић су празници који се проводе са породицом и најближима. Ипак, док сви славе и одмарају има и оних који раде. Брину о здрављу, безбедности, али и чистоћи града. За ватрогасце, полицајце, лекаре у хитној помоћи, запослене у градској чистоћи, највећи празници су само још један дан у години, бар што се посла тиче.
Већ навикли да раде на празнике, свесни чињенице да чине нешто за друге, не жале се. Нажалост, сви они који тих дана не раде мало цене жртве ових људи, јер некако, подразумева се да су дежурне службе увек ту.
Др Иван Недић у шабачкој Хитној помоћи ради од августа. После четири године рада у два дома здравља стекао је искуство дежурства за све празнике. Ове године “његов” је био Божић.
-Навикао сам и знао сам шта ме очекује, тако да је све и протекло уобичајено. Само ми је први пут био проблем када сам радио за празник, после је лакше. Тих дана је најтеже доћи на посао, после све тече уобичајено, дан као и сваки други радни. Ове године ми је било жао што нисам уз породицу јер имам бебу, али посао је такав, објашњава др Недић.
Каже да празнични дан у Хитној зависи од тога да ли ради општа пракса, а ове године је радила за Божић. Тада све пацијенте које су за њих могу и да им проследе.
-Ако општа пракса не ради ми имамо баш доста посла. Ове године је Божић био као и сваки други дан. Пацијенти су долазили због истих тегоба, каже др Недић.
Поред људи који брину здрављу и безбедности, дежурали су и они који брину о чистоћи града. Када одмарају они који су славили и направили крш на улицама запослени у ЈКП “Стари град” распремају.
Сретен Митровић, пословођа Сектора градске чистоће ради у овом предузећу 28 година. То му је прво радно место и одавно је навикао да ће бар један од три нерадна дана почетком године радити. Ове године, са још седам колега био је дежурни за Божић.
-Као и свих осталих година и ове смо радили за све празнике. Радимо све и државне и верске празнике као и викенде. Тако је код нас, нема одмора. Ове године су нам шефови и директорка изашли у сусрет па смо за Божић радили од 9 до 17, тако да смо могли да доручкујемо тог дана са породицом. На почетку ове 2019. године од три нерадна дана радио сам два. Породица се за све ове године навикла и на сменски рад и да сам на послу за празнике, каже Сретен Митровић.
Највише посла за Божић има око распремања бадњака који заостану од претходног дана. Ипак, посао им је ове године био олакшан.
-На Божић прво обиђемо места где се продају бадњаци, јер доста тога остане. Међутим, наша друга смена је радила на Бадње вече и обавили су доста посла. Имали смо један камион и приоритет нам је био центар, па онда околне улице. Мало људи је напољу до 11, 12 сати. Сви су код куће са породицама, тек касније изађу да прошетају. Неко нас и похвали, каже Митровић.
Сви они који су тог дана код куће желе да знају шта се дешава на другим местима. Да најважније информације правовремено стигну до свих задужени су новинари. За један од симбола РТВ “Шапца” новинарку Светлану Љубић одмора нема. Радила је други дан Нове године, као и Божић. Ни ово јој није тешко пало. После 26 година рада у овој кући, не може ни да замисли да буде другачије.
-Чини ми се да се ове године у граду мање осећала празнична атмосфера. Испратили смо све најважније догађаје, а за време празника буде доста оних лепих. Обишли смо породилиште са градоначелником, поделу пакетића са Ружом Поповић, “Ротари клубом” и другима који су желели да деци која су у болници те дане учине лепшим. Присуствовали смо свечаној литургији и ломљењу чеснице, а питање је да ли бих отишла да тог дана нисам радила, каже Светлана Љубић.
Договор је такав да за време празника онај ко ради дежура цео дан. Љубићева каже да некада забораве и који је дан па се тргну тек када им неко у граду честита празник.
-Раније је било другачије. Пратили смо дочек Нове године на Тргу, улазили у кафане и ресторане. Сада више то не радимо, али и поред тога у граду се дешава доста лепих ствари, каже Светлана Љубић.
Уколико уживате у празним слободним данима, када видите друге да раде упутите им неку лепу реч или осмех. Не кошта ништа, а много значи. Ипак, ту су због свих нас.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa