Инфо

17. јануар 2019.17. јан 2019.
У ХРАМУ СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ОСТРОШКИ
ДОЧЕКАНА ПРАВОСЛАВНА НОВА ГОДИНА

Духовна и народна радост

Свештенство храма Свети Василије Острошки у Касарским Ливадама уприличило је традиционалну прославу православне Нове године. Дочек је започео молитвеним сабрањем у храму, где је служена Света тајна јелеосвећења, а потом је, у зимској капели Свети архангел Михаило, одржана промоција књиге "Сусрети са светогорским старцима" аутора Ненада Андрића.
- Ово је књига која подсећа на старечнике из четвртог, или Светогорски старечник из 19. века. И данас су монашки савети исти као и тада. Старци нас уче како да се спасавамо у новом добу , како да модерну технологију искористимо на добро, јер све се може употребити и злоупотребити. Књига представља збирку поука и порука, као и виђења и пророчанстава. Основни савет је да се данас спасавамо трпљењем. Нисмо ми као подвижници из 4. века, да се сурово подвизавамо, сви трпимо, и монаси, и ми у свету, рекао је Андрић.
Ненад је по струци је физио-хемичар и магистар екологије. Тренира ватерполо, сада већ као ветеран, бави се планинарењем, а недавно је добио лиценцу планинарског и спортског водича. Ипак, главна преокупација му је организовање ходочасног пута на Свету гору. То га испуњава.
- Сваки пут је другачије кад одем на Свету гору. Више пута сам се враћао у струку, али ме је Господ извлачио и постављао на светогорске стазе. Не знам која је Божја промисао, могу само да наслутим, да пратим знаке које ми шаље и тиме се руководим.
За Трпезом љубави у Парохијском дому било је весело, уз трубаче и песму. Наступала је група “Милица Костић“, оркестар „Маја Илић“, а за клавијатурама је био правник Милош Тојић.
- Духовна радост у цркви, а народна у Парохијском дому, рекао је прота Иван Јанчић поздрављајући бројне госте, ходочаснике одасвуд из Србије.
У поноћ је прочитан акатист Светом Василију Великом и призван његов благослов за наступајућу годину.
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa