Инфо

17. јануар 2019.17. јан 2019.
Вучићу се ближи крај
ШЕСТИ ПРОТЕСТ "ЈЕДАН ОД ПЕТ МИЛИОНА" У БЕОГРАДУ

Вучићу се ближи крај

У још једну протестну шетњу окупљени грађани су кренули са платоа код Филозофског факултета. Окупљенима су се обратили глумац Бранислав Трифуновић и Рада Трајковић, председникца НВО ЕВропски покрет за КиМ
Протести "Један од пет милиона" у Београду не посустају. Шести пут су се грађани окупили на платоу испред Филозофског факултета у Београду одакле су кренули у шетњу исказивања незадовољства актуелном влашћу.
Протест је и прошле суботе протекао мирно, без видљивог присуства полиције у униформама. Организатори протеста су на Платоу испред Филозофског факултета у Београду затражили од надлежних да открију убице лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића и позвали грађане да дођу у среду, 16. јанура на миран скуп поводом годишњице његовог убиства.
- Он је био један од нас, дужни смо да му одамо пошту, дођите на миран скуп без пиштаљки и понесите свеће. Желимо да обележимо тај дан, да се такве ствари више никада не десе - рекао је глумац Бранислав Трифуновић који је постао својеврсни конферансије овог протеста.
Председница НВО Европски покрет са КиМ Рада Трајковић је навела да се Вучић залаже за идеју разграничења са Косовом, али да таква идеја представља нове патње, убиства и исељавања, против чега се борио Оливер Ивановић.
- Он је за компромис са Тачијем и Харадинајем, али не са вама, он је за компромис са сваким, осим са честитим и поштеним народом. Док год је Александар Вучић председник ове државе а његова странка на власти, Србији и њеним грађанима не може бити добро без обзира на њихова политичка опредељења. Ви сте га уздрмали, Вучићу се ближи крај - рекла је Трајковић.
Током говора Трајковићеве, грађани су викали „Издаја, издаја“, и „Вучићу лопове“.
После говора, демонстранти су кренули у протесну шетњу централним градским улицама. Када је почетка колоне био у Македонској улици, последњи грађани су кретали са Платоа код Филозофског факултета.
Учесници протеста зауставили су се код зграде Радио телевизије Србије, где су од директора јавног сервиса Драгана Бујошевића и главног уредника информативног програма Ненада Љ. Стефановића затражили да поднесу оставке, јер су осрамотили новинарску професију. Пуштена је шпица дневника, а на платоу испред зграде РТС-а запаљене су бакље и постављен транспарент „Почело је“.
Протест је настављен шетњом и то улицом Кнеза Милоша, где су окупљени код Београђанке у којој је седиште телевизије Студио Б, скандирали „Барбара, јави се“. Са разгласа је пуштана музичка обрада прилога новинарке Барбаре Животић: „Линч, силовање, насиље“.
Мирна шетња настављена је до зграде председништва, где су демонстранти затражили од председника Александра Вучића да их преброји и узвикивали „Вучићу, лопове“.
На крају протеста једна од организатора Јелена Анасоновић рекла је да је на сваком протесту све више гађана због лажи и манипулација власти.
Она је упитала Вучића, да ли су окупљени грађани олош, како их назива, зато што траже да се поштује закон, да РТС истинито извештава, а полиција хапси криминалце.
„Да ли смо ми олош ако смо за Србију без насиља или ви који ускраћујете права људима“, упитала је Јелена Анасоновић.
У међувремену је јуче организован протест поводом годишњице од убиства Оливера Ивановића, а следећи је заказан већ за суботу 19. јануар.
Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa