Инфо

17. јануар 2019.17. јан 2019.
СТАТИСТИКА УЧЕСТАЛОСТИ ИМЕНА НОВОРОЂЕНИХ
БЕБА У ШАПЦУ СЛИЧНА КАО И У СРБИЈИ

Софије и Стефани коло воде

У Шапцу је прошле године рођено 1.261 беба. Сви новорођени суграђани добили су имена и уписани у шабачке књиге рођених. Девојчице су највише добиле име Софија, док су код мушкараца Луке преовладавале.
Према речима шабачких матичарки, Софија и Лука су у тренду уназад неколико година. Неколико пута током прошле године се десило да су две девојчице рођене истог дана добиле име Софија, као и да су дечаци рођени истог дана постали Луке.
После Софија, код девојчица, најчешће име је Дуња, а следи Милица, Емилија, Нађа. У категорију популарних имена спадају и кратка имена попут Ана, Миа, Уна, Ива, Ема, Ена, Сара, Јана, Вања...Код дечака је на другом месту име Стефан, а уз то име следе Лазар, Душан, Богдан, Огњен, Урош, Ђорђе, Василије.
Шабац је прошле године добио неколики Искри, Касји, Хана, и једну Драгу, Бебу, Атину, док су од мушких имена који су у мањини Тадеј, Теодор, Ноа, Тео, Момчило, Тодор, Едуард.
Занимљиво је да понеки родитељи се придржавају традиционалних имена попут Зоран, Милан, Бојан, Дејан, као и Даница, Ружица, Душанка, Маја, Јелена. Нема неких правила када родитељи дају деци имена, али је примећено да су у време приказивања серије Немањићи наши мали суграђани добијали имена попут Растко и Вукан, уз неприкосновеног Стефана.
Слична ситуација је са статистиком имена и у Србији. убедљиво је највише Софија и Лука рођено у Србији, али је занимљиво да је први пут после много година име Милица „испала“ из првих десет најомиљенијих имена у Србији, што није случај и у Шапцу где се Милице добро држе.
Кумови“ родитељи
и деца
Име детету, понекад, није лако ни дати, па родитељи накнадно именују своје наследнике, али углавном то буде обављено у неко разумно време. Прошла су она времена када су се масовно деца називала именима својих баба и деда, мада та традиција није још сасвим нестала. Оно што је сигурно то је чињеница да све мање имена новорођеним бебама дају стари породични кумови. „Кумови“ су најчешће родитељи и раније рођена деца.
Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa