Инфо

17. јануар 2019.17. јан 2019.
Финална међународна конференција eu h2o2o

Обновљиви извори енергије за грејање и хлађење

Новембар 28. 2018. је био у знаку приступа ЕУ подстицању коришћења тржишта обновљивих извора енергије за грејање и хлађење у југо-источним земљама Европе. Европска комисија је објавила своју стратешку дугорочну визију богате, модерне, конкурентне и климатски неутралне економије до 2050. године. Истог дана, заједничка финална међународна конференција трогодишњих пројеката BioVill (www.biovill.eu/) и CoolHeating (www.coolheating.eu), финансирана преко ЕУ програма истраживања и иновација Хоризонт 2020, којим се подржава оснивање биоенергетских села и малих модуларних мрежа обновљивог грејања и хлађења, одржана је у Манос конференцијском центру у Бриселу, Белгија.
Више од осамдесет представника Европске комисије, националних и међународних партнерских организација, компанија укључених у обновљиву енергију, као и инвестиције у даљинско грејање и хлађење, и пројектни конзорцијум, имали су одличну прилику да се састану са стручњацима за обновљиву енергију, да разговарају са потенцијалним инвеститорима, и дискутују о резултатима пројекта и напретку у примени обновљивих биоенергетских села и одрживим системима даљинског грејања и хлађења у Европи. Успостављени су нови контакти и промовисане пословне прилике. Коначно, учесници су добили увид у то како оба ЕУ пројекта доприносе убрзању транзиције чисте енергије у југо-источној Европи.
Поред интересантних презентација Европске комисије и партнера на пројекту, врхунац догађаја је била жива панел дискусија која је укључивала гледишта публике, сумирала утицај оба пројекта на коришћење тржишта обновљивих извора енергије за грејање и хлађење у Европи, и нагласила улогу градова, општина и локалних заједница у процесима енергетске транзиције.
Програм конференције је био организован у четири сесије, које су пружиле бројне различите презентације и дискусије. На првој сесији, преглед развоја обнвољивог грејања и хлађења у Европи су дали представници Европске комисије и Међународне агенције за обновљиву енергију (ИРЕНА). Говорници су подвукли напоре европских земаља да се окупе у тимове и предводе енергетске иновације.
У оквиру друге сесије, представљени су приступ биоенергетском селу и главни резултати BioVill пројекта. Осим тога, приказан је програм подршке националном биоенергетском селу у Немачкој, као и концепти за два будућа биоенергетска села у Словенији и Македонији који су представљени као примери.
Трећа сесија је била посвећена резултатима CoolHeating пројекта и подстицању коришћења тржишта малих модуларних обновљивих мрежа за даљинско грејање и хлађење за заједнице. Фокус је стављен углавном на планирање малих мрежа за даљинско грејање и хлађење, где су представљени концепти даљинског грејања у Србији и Босни и Херцеговини. Осим одличних резултата пројекта иницирања пет малих мрежа даљинског грејања у одређеним заједницама, високи представници Града Шапца из Србије су конференцију искористили као платформу да званично потпишу писмо о намерама за II фазу примене мреже даљинског грејања. Прва фаза овог пројекта се тренутно реализује у Шапцу у оквиру CoolHeating пројекта.
Четврта и последња сесија је искоришћена за сумирање предузетих иницијатива за подстицање коришћења тржишта обновљивих извора енергије за грејање и хлађење у Европи, и утицаје оба пројекта кроз панел дискусију.
Учесници су такође интензивно користили паузе и опроштајни пријем на крају конференције да наставе раговоре и умрежавање. Ово је било посебно корисно за учеснике из партнерских земаља на пројекту пошто они сада имају корист од размене искустава и ново креираних контаката за њихов будући рад на пројектима обновљивих извора енергије у општинама.
Постигнут циљ
На одушевљење организатора, учесници су потврдили на крају да је циљ конференције – обезбеђивање платформе за презентацију и разматрање резултата пројекта политичким, економским и научним заједницама у Европи – успешно испуњен. Успостављени су савези имеђу приватног и јавног сектора, процењени су главни пројектни резултати и презентовани најбољи примери добре праксе, као и иновативни низови вредности за одрживу употребу обновљивих извора енергије у локалним мрежама даљинског грејања и хлађења. Коначно, такође, идеја заједничког организовања финалне конференције за оба пројекта је била веоома добро примљена. Размена идеја између представника власти и комунaлних предузећа, националних и регионалних доносиоца одлука и истраживачке заједнице, утрла је пут ширењу мреже у оквиру заједнице, коришћења обновљивих извора енергије за даљинско грејање и хлађење. Сви BioVill и CoolHeating партнери су истакли да ће наставити са радом и подршком неговању принципа обновљиве енергије у југо-источној Европи.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa