Инфо

12. мај 2011.12. мај 2011.
ДИРЕКЦИЈА ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ И СЕЛО ОПШТИНЕ БОГАТИЋ

ЧЕТИРИ СТУБА ПОДРШКЕ СЕЛУ И СЕЉАКУ

Приоритети Дирекције за пољопривреду и село у Богатићу усмерени на побољшање продуктивности пољопривредне производње и подршку сељаку да постане конкурентан и продуктиван произвођач хране. Додела краткорочних кредити за пољопривредну производњу у току, а за доделу средстава за субвенције чека се Уредба Владе. Дирекција обавља и бесплатне административне услуге сељацима. Мачва може постати гигант пољопривредне производње
Општина Богатић позната је као пољопривредна средина, у којој се овом делатношћу бави преко 90 одсто становништва. Изразито повољни природни услови: квалитет земљишта, повољна клима и богатство воде, уз дугу и богату традицију, доприносе да Мачва важи за хранитељицу Србије, пре свега за њену житницу.
За овакву слику о овом подричју између Дрине и Саве, најзаслужнији су, ипак, сами Мачвани, сељаци - ратари и сточари, који вековима, с колена на колено, преносе у наследство потомцима не само своје богате њиве, већ и љубав према сељачком позиву.
Све то, давало је импресивне резултате у производњи хране и Мачва је постала незаобилазан фактор у планирању пољопривредне производње, пре свега житарица и меса, али, у значајној мери и у производњи сточне хране и у повртарству.
Међутим, због познатих друштвених околности током протеклих деценија, дошло је до великих осцилација у аграру и до наглог пада производње пољопривредних производа. Због „маказа цена“ које су сељаку секле сваки планирани профит и често га доводиле у позицију да послује са губитком, мачвански сељаци драстично су осиромашили. Дошло је и до раслојавања на селу и до укрупњавања поседа, а опао је и ниво агротехничких мера у односу на период пре деведесетих. Смањена је производња свињског и јунећег меса, али и приноси по хектару.
Да би зауставила тотално посрнуће села и ову стратешку грану српске привреде подигла на ниво еворпских стандарда, држава је почетком прошле деценије почела да формира институционални и финансијски оквир који ће обезбедити планско и организовано бављење овом делатношћу. Тако је дошло и до формирања Дирекције за пољопривреду, која је замишљена као државни сервис за различит ниво услуга пољопривредним произвођачима.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa