Инфо

24. јануар 2019.24. јан 2019.
ГРАЂАНСКИ ПРОТЕСТИ ШИРОМ ДРЖАВЕ

Србија се буди

Протести организовани у Крагујевцу, Горњем Милановцу, Краљеву, Сомбору, Руми, Новом Саду, Чачку, Трстенику, Куршумлији, Бору, Зајечару…
Протестна окупљања грађана у знак подршке грађанском протесту „1од 5 милиона“ у Београду, организовани су у суботу у Крагујевцу, Горњем Милановцу, Краљеву, Сомбору, Руми и другим градовима Србије.
Протестна шетња грађана незадовољних влашћу СНС-а и Александра Вучића први пут је организопвана у Прокупљу.
У знак подршке демонстрантима у Београду, стотинак, углавном млађих Прокупчана, носило је транспарент „Један од пет милиона – Прокупље“ и „Прокупље без страха“.
Грађани су се у 18 сати окупили на Тргу топличких јунака где су прочитани захтеви да се заустави одлазак младих и образованих људи из Прокупља, као и да се из Општинског већа „избаце“ пензионери, а на њихово место доведу стручни и образовани људи.
Трећи протест “1 од 5милона” у Крагујевцу окупио је у суботу, 19. јануара, око 3.000 Крагујевчана. Грађани су се на платоу испред Робне куће окупили по трећи пут ове године, како би изразили своје незадовољство поступањем власти у Србији.
Око 350 грађана, незадовољних актуелном влашћу, окупило се вечерас у Горњем Милановцу на другом протесту под паролом „Један од пет милиона“, јавља Бета. Ново окупљање против власти организовано је у Горњем Милановцу преко друштвених мрежа, а није било говорника.
Грађани Пожеге су протестовали једанаести пут од фебруара прошле године, против локалне власти у том граду. Грађани су најпре минутом ћутања одали пошту Боривоју Адашевићу, књижевнику из Пожеге који је, пре неколико дана, изненада преминуо у својој 45. години, а потом су организовали протестну шетњу Тргом слободе.
У Краљеву се у суботу окупило неколико стотина демонстраната у протесту под називом „Један од пет милиона“. Тиме се и Краљево солидарисало са протестима који се недељама одржавају у градовима Србије. Појављивањем на протесту у Краљеву, Војни синдикат Србије се придружио протестима.
Око 300 грађана Сомбора без транспарената прошетало је вечерас у знак протеста до зграде локалне самоуправе. Члан организационог одбора, Стеван Варга, прочитао је проглас у 13 тачака, а који почиње захтевом за оставке градоначелнице и комплетног градског руководства.
Грађански протест против диктатуре вечерас је одржан и у Руми, на Градском тргу. У петак су организовани грађански и опозициони протести у Новом Саду, Чачку, Бору и Зајечару, ако и нови протест у Нишу. Први протест је организован и у Трстенику.
У Новом Саду су говорили глумци Бранислав Трифуновић и Милорад Капор. Током протеста и говора на Позоришном тргу, на ободу је стајала група од двадесетак момака са црним капуљачама и јакнама који су довели трубаче да свирају „Марш на Дрину“, Ђурђевдан и друге песме и тиме ометају говорнике. Носили су заставе десничарских организација и једну црну заставу са мртвачком главом и натписом „Слобода или смрт“.
Зајечарски
“прелетач” прети
Градоначелник Зајечара, опозиоциони кандидат на последњим локланим изборима у овом граду, а сада члан Председништва СНС-а, Бошко Ничић, веома увредљивим тоном се обратио путем свог фејсбук налога учесницима протеста називајући их погрдним именима.
- Одговор који ће добити биће жесток и у складу са Законом. То им обећавам – запретио је новопечени напредњак који је некада предводио протесте у Зајечару против СНС-а.

Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa