Инфо

24. јануар 2019.24. јан 2019.
Штеточине шампињона

Шампињонска мушица

Одрасли инсекти су врло ситне муве, имају један пар прозирних крила, тамну главу и тело дужине око 2 мм. Припадају фамилији Sciaridae и разликују се од фам. Phoridaeпо врло дугим ногама које су и 2-3 пута дуже од тела. На шампињонима се може јавити и још једна врста и то фамилија Cecydomidae, мада веома ретко. Ларве су нежне грађе, ваљкасте, без ногу, а јаја су овална и бела.
Штету причињава ларва, која живи у компосту и површинском слоју на којем се гаје шампињони. Сама ларва, највише се храни мицелијом гљиве, али се убушује и у саме гљиве, дршку и шешир. Штету прави тако што буши ходник кроз гљиву и храни се њеним ткивом. Сматра се да преко 3 ларве праве штету и смањују тржишну вредност. Уколико је ларва захватила шешир гљиве, његово ткиво постаје сунђерасто и више није за употребу.
Заражене шампињоне овим мушицама лако откривамо јер их привлачи светлост, а ларве налазимо лако ако разгрнемо компост и у већини случајева уочавамо више ларви, легло.
При гајењу шампињона ове штеточине јављају се увек после сетве мицелија, након чега мушица полаже јаја. Ова штеточина има врло добро развијено чуло мириса, нарочито после оплодње, кад може осетити мирис шампињона на неколико километара удаљености. Принос гљива може бити смањен и за 50% ако их мушице нападну после друге и треће бербе.

Сузбијање
Мере борбе састоје се од беспрекорне хигијене просторија при гајењу шампињона, тј. спречавању уласка мушица у коморе.
Такође, пре сваког новог засејавања мицелије треба добро дезинфиковати коморе, а за то се користи инсектицид кратког деловања Кофумин, ДДВП, Ногос (Нуван), или неки од инсектицида пиретроида: Рипцорд, Децис. Касније се примена инсектицида одређује према популацији штеточине у узгојним коморама. Ако са на расвети нађе више од 10 мушица, мора се радити третман инсектицидом, и за ту намену користи се препарат на бази активне материје дифлубензурона ( Димилин ), који спречава развој ларве до одраслог облика, и онемогућава даљи развој штеточине. Могуће је употребити и неке друге инсектициде кратког деловања, али примена је прилично ограничена због отровности и врло брзог раста гљиве.
Дипл.инж.Славица Максимовић, ПССС Шабац

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa