Инфо

24. јануар 2019.24. јан 2019.
СЕЛО НЕКАД И САД

И ЗАГРМИ КАД МУ ВРЕМЕ НИЈЕ

У дане празника, народна веровања обилују предањима која итекако опомињу, али, како лета протичу, добијају и на значају. Још старе баке су уз крст говориле да не слути на добро кад загрми пре Савиндана, а дедови дробили у браду да то Свевишњи само опомиње, тек да се зна...
На мали Божић, право летње невреме уз обилну грмљавину у селима Поцерине и Посавотамнаве узроковало је бројне приче, од куће до куће и од славе до славе, о томе шта веле стари и бројна предања. Још се памти грмљавина која нам је донела и ратни вихор и толико тога. Нажалост ништа по добру. Негде то зову кочијама које галопирају у тами, негде само истином коју нам шаље у овим данима и Бог који се јави, али и бројним предањима која опет имају и позитивни ток .
У послератном периоду почетком претходног века на широкој ливади коју је река ко прамен косе вазда миловала, појави се поводањ и млада чобаница остаде заробљена са повећим стадом. Настаде паника и окупи се силни свет. Да буде још страшније, из даљине је долазио плави талас који је могао збрисати ливаду до пола брега. И онда, у сам сутон, ток реке се за час усмери подно суседног брега брега и околних њива, а млада девојка уз сузе радоснице утече дому своме, у дане о којима сведочи и огроман грм који је опет несумњамо видео толико тога.
Средином претходног века, млад војник вративши се кући, покуша да провери истину у дединој причи и оно што је чуо од оних који не верују, како се волело рећи, у чуда. Крај реке стаде да види шта ће бити на јутро када се Господ јави. Чекао је дуго и заспао на делу на сред реке која је пркосила времену. Када се пробудио дело беше на сувом, а тиха вода је текла недалеко од њега, као да је ту вазда била...
И у ове дане истину млади потражише окупљени око ђеда Ђорђа или Ђорђија, како су га потомци од миља звали. Замишљен ђед рече да добро не слути али да се може и изменити добрим у себи. Подсети и на дане када се старинама љубила рука и прале ноге али и давали лаки послови и неговали као деца. “Е, да се то врати и укине јурњава за сусрет са несрећом, ето ти среће”, мудро зборио стари. “Да богати део блага дају сиромаху и тако умоле Свевишњег да помогне. Овако више се вози него лети, више се не чита, него прича сам са собом мислећи на мобилне телефоне, а стари сметају, ма да седну и на сред дворишта! Све у свему, не вреди нам нико ништа”, рече ђед после грмљавине па настави...
“Само је крсна слава и три прста браник од зла, али и предање да се за небеских чуда упали и преостали део славске свеће који је опет по традицији паљен на све годове а обавезно на велике празнике”. Да нам зло не прети већ да га живимо, проширујући списак и на сукобе од породице до претешког бремена неразумевања за тегобе окрећући се себично само ономе што нама годи. Добро је тешко срести, баш као што сада у мудростима старих и предању ,стоји да ћемо у даљини од пања мислити да је човек. По ђеду, то време је дошло, јер човек је ређи и од пањева тек преосталих после крчења обала уз путеве. Све што се некад сматрало великим од помоћи у злу и невољи до бриге али истинске за младе и хлеб насушни, сада је сушта супротност, па бројне недаће косе ли косе.
Ту ђед застаје да предахне и дуван мудро, натенане распе по одаји и вели да је то, даће Бог, само упозорење да се осврнемо око себе и угледамо своје грешке. Буде ли тако, можда ова грмљавина има испружену руку на ту страну јер много смо их већ пропустили. Буде ли части и чести како је умео увек рећи, прене се душа и покаже избављење свакоме.
Да добро није и зар треба и рећи, да боље бити мора надамо се све Господу окренути и мислима које негују ливаде у цвећу и све бројнија стада. Погачу која се у здрављу ломи и дарове које, ма и румена јабука, стижу онима које волимо. Е тад ће бити и мање страха, јер подсећао је, да се сећа дана као дете је био, да се плашио само кад збиља погреши.
Ђед Ђорђија у миру оста, а ми одлазећи претурасмо свако по свом сећању. И гле, заборависмо на грмљавину и лето које нас чека. И како неко уз смех рече, е да ће то бити једина грмљавина... Поуку смо извукли зар не.
Сретен Косанић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa