Инфо

24. јануар 2019.24. јан 2019.
ТРАДИЦИОНАЛНО ПЛИВАЊЕ ЗА БОГОЈАВЉЕНСКИ КРСТ

ДУХОВНО ИСПУЊЕЊЕ КРОЗ ИЗАЗОВ ТЕЛУ

Температура воде била је тог 19. јануара лета Господњег 2019. између четири и пет степени Целзијуса, спољна још нижа, а стотинак учесника из више градова Србије, Словеније, Босне, Црне Горе, спојило је празничну традицију и изазов свом телу у једну активност која је, како истичу, већа од свега. Храбро су запливали Савом и успешно стигли до циља далеког 33 метра, далеког једну жељу.
Часни Крст најпре је дотакао Марко Трипковић из Црне Горе. Ипак, све што велики празник носи, све што овакву традицију истински одликује не дозвољава да тако лако некога назовемо победником, јер би то подразумевало да постоје и поражени, не допушта издвајање појединца од колектива украшавајући само њега епитетима успеха.
На Богојављење све воде су свете, а претходне суботе у Шапцу те капи су дотакле и дечака од две и по и господина од 67 година. Свако је дотакао и целивао празнично знамење, свако је понео венац победе над собом, над дилемама, можда страховима, веле пливачи.
- Пливање за Часни крст мени је пре свега духовно испуњење, тријумф снаге вере над телесним слабостима и сваки пут када запливам 19. Јануара осећам се као успешнији, бољи, храбрији човек – рекао је Марко Трипковић.
- Пливамо на температури близу нуле, вода је ледена, а да ли знате неки случај да се неко прехладио? Не постоји, све издржимо, без већих напора и после сваког пливања одлучимо да наступимо и наредне године – додао је Иван Бирташић.
-Говорили су дуго да је код нас ревијални карактер пливања на Богојављење, међутим и ове године смо показали специфичност, демонстрирали смо да може бити и пливања од 33 метра, а опет сачувати заједништво као суштину целог догађаја. Такмичењем се не постаје бољи човек, већ вером и заједништвом. Видели сте да није било гурања на старту, међусобну подршку смо давали једни другима од доласка на Стари Град до одласка. Богу хвала није ни ове године било проблема, сви су стигли на циљ и не сумњам да носе сјајне утиске – закључио је Раде Ђукановић, представник организатора.
Подршку у организацији пружила је Туристичка организација Шапца (ТОШ) и Шабачка епархија Српске Православне цркве која је обезбедила празнично знамење. Пре уласка у воду свештенство Епархије благословило је све учеснике.
Д. Благојевић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa