Инфо

24. јануар 2019.24. јан 2019.
Храброст уз сликарев јубилеј
СЛОБОДАН ТОПАЛОВИЋ, СЛИКАР ИЗ ЛИПОЛИСТА ЧУВА ЈУНАЧКО
ДЕЛО ЗАСТАВНИКА МИТЕ ПОПОВИЋА НА СВОЈОЈ НОВОЈ СЛИЦИ

Храброст уз сликарев јубилеј

За пола века рада 6.000 слика. Ретроспективна изложба, крајем овог месеца у златиборском хотелу Чигота. Чести историјски мотиви, а ову изложбу ускоро ће моћи да виде љубитељи сликарства у Шапцу и Београду
У пространом атељеу сликара Слободана Топаловића из Липолиста, који се припрема за ретроспективну изложбу, крајем овог месеца у хотелу “Чигота” на Златибору, доминира његов нови рад, слика младог српског заставника Мите Поповића. Сликар је готово у потпуности испоштовао, иначе омиљен историјски мотив, сачуван у причи Драгана Филиповића, нашег уваженог колеге, коју је својевремено објавио баш у “Гласу Подриња”.
Наиме, када су Мити и његовим друговима “све лађе потонуле”( остали у мањини, слабије наоружани) у Ћићевцу, пре више од једног века у борби са немачким војницима ( Мита је био барјактар у Дринској дивизији, коњичког пука) он није желео да се преда, као остали. Прича се да је скинуо пуковску заставу са копља, обмотао је око свог тела и с високо подигнутом сабљом у руци, јурнуо на свом риђану на запрепашћене Немце. Пао је покошен непријатељским рафалима, противнички војници на челу са фелдмаршалом Макензеном, задивљени херојством младог српског заставника, сахранили су га уз све војне почасти на сред главног трга у Ћићевцу. Ту су му подигли и споменик, а касније, Митине посмртне остатке родбина је пренела у породичну гробницу (порта сеоске цркве у Накучанима, поред Синошевића) одакле Мита и потиче.
Топаловић је доста тога пренео на своју нову слику и она ће заузети почасно место, међу 70 других, које планира да изложи у галерији хотела “Чигота” на Златибору, крајем овог месеца.
Навршило се пола века плодног уметничког рада, за које време је насликао око 6.000 слика.
Најновије дело, већег формата, где доминира лик младог српског заставника Мите Поповића је, истиче уметник, покушај да отргне од заборава овај догађај који никога није оставио равнодушним. Са овом Топаловићевом изложбом ускоро ће моћи да се упознају љубитељи сликарства у Шапцу и Београду.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa