Инфо

24. јануар 2019.24. јан 2019.
У ФЕБРУАРУ НОВИ КРУГ ПОДЕЛЕ “ПОНОСНИХ КАРТИЦА”

Попусти за храброст

Шабац је међу првим градовима у Србији који је реализовао пројекат “Цена минус за три плус” покрета “Три плус” и поделио “Поносне картице”. Око 1.000 породица са троје и више деце на територији Шапца на овај начин је остварило
бројне попусте и уштеде
Пилот пројекат урађен у Пожаревцу, показао је да су уштеде на годишњем нивоу од 1.000 до 1.500 евра по породици. Шабац је у ову причу ушао априла прошле године. Велики број спортских клубова, трговинских радњи и бројни привредни субјекти подржали су акцију давањем олакшица за породице са више деце.
-Поносну картицу „Цена минус за три плус“ користим скоро годину дана. Остваривањем права на коришћење попуста у спортским радњама, градском базену, права на бесплатне тренинге деце у спортским клубовима и коришћење књига из градске Библиотеке значајно је олакшала планирање и функционисање породице са економског аспекта. Сматрам да је поседовање ове картице заиста привилегија, као што је и привилегија имати троје или више деце. Драго ми је да је друштво почело да увиђа значај и вредност тога и овом приликом позивам све људе добре воље, организације, компаније и остале, да пруже свој допринос у овој акцији и охрабре родитеље са троје и више деце, да им ставе до знања да нису сами и да су важан сегмент друштва, а истовремено да дају подстрек брачним паровима који планирају потомство или проширење породице, како би се избегао проблем беле куге, а деци омогућило лепше детињство и родитељима безбрижније родитељство, каже Биљана Павловић, мајка троје деце.
Према речима Божидара Катића, члана Градског већа, ефекти картице најбоље се виде у спортским клубовима јер је више стотина деце почело да тренира, а раније то нису били у могућности. Многи клубови дали су бесплатну чланарину свој деци из породица “Три плус”. Библиотека је такође стекла велики број нових читалаца. При том, већина оних који су подржали акцију попусте даје свим члановима породице на своју робу или услуге.
-Суштина картице није само у уштедама које се остварују, него је она и својеврсно признање за родитеље. Једног дана схватићемо да ову државу нису спасиле велике војсковође и хероји него људи који су имали храброст да одгајају децу у време када није било никаквих средстава за живот, истиче Божидар Катић.
Прошле године покрет “Три плус” наишао је на велике проблеме од стране Канцеларије повереника за информације од јавног значаја. Иако су родитељи потписали изјаве, повереник је поставио питање легалности прикупљања њихових података, иако банке, па чак и продавнице приликом замене робе, узимају много више података од грађана.
Ти проблеми су решени, али ће ове године сви родитељи са троје и више деце морати да попуне нове изјаве. Подела картица би требала да почне до краја фебруара.
-Организоваћемо Сабор три плус и тада ћемо видети докле смо стигли и колико још можемо да урадимо. Надамо се да ће ове године бити знатно већи број оних који ће се прикључити, јер је сада ситуација јасна. Бројни нови привредни субјекти ће подржати ову акцију, каже Катић.
Неки уговори су већ потписани, а фокус је на апотекама, продавницама дечје гардеробе, приватним амбулантама и играоницама. Са спортским клубовима и трговинским радњама који су се још прошле године прикључили причи, целина је скоро заокружена. Катић наводи да само јавни превозници немају простора за давање попуста због високих цена горива, али су се акцији прикључили неки такси превозници.
M.M.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa