Инфо

31. јануар 2019.31. јан 2019.
НУНС:

Забрињава пораст напада на новинаре

У 2018. години забележена су 102 случаја притиска и напада на новинаре и друге медијске раднике, објавило је Независно удружење новинара Србије (НУНС).
Према подацима НУНС-а, у 2018. години новинари су физички нападнути седам пута, а забележена су 72 случаја притиска и 23 вербалне претње.
Како се наводи у НУНС-овој анализи, оно што посебно забрињава је тренд повећања притисака на новинаре који су у односу на 2016, када су забележена 33 таква случаја, више него дуплирани.
Најчешћи су политички и економски притисци који доводе до аутоцензуре, а самим тим и до сужавања слободе медија.
У анализи се подсећа и да је последњи случај озбиљног угрожавања безбедности новинара у 2018. години било паљење куће новинара “Жига”, Милана Јовановића.
То је један од најозбиљнијих случајева напада на новинаре од детонирања бомбе на прозору Дејана Анастасијевића, 2007. године, чији се случај и даље налази у предистражној фази.
У НУНС-у оцењују да је управо проблем некажњивости највећи проблем, о чему сведочи чињеница да су случајеви убиства новинара Даде Вујасинвић и Милана Пантића и даље у предистражном поступку, док је у току суђење за убиство Славка Ћурувије.
Према НУНС-овој евиденицији, од укупно 31 забележеног слуачаја напада и претњи на новинаре у 2018. години, три случаја су решена изрицањем казне, а за 18 случајева је у току поступак пред тужилаштвом и полицијом.
У пет случајева је утврдјено да нема елемената кривичног дела које се гони по службеној дужности, а два су у судском поступку.
Два случаја нису пријављена, а о једном случају НУНС нема информације.
Притисци на медије у 2018. години су настављени и путем судских поступака, када је против медија покренуто 626 тужби, а решено 505 предмета.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa