Инфо

31. јануар 2019.31. јан 2019.
СВЕ ВЕЋИ БРОЈ ГРАДОВА СЕ ПРИКЉУЧУЈЕ ПРОТЕСТИМА

Србија на ногама

Протести „1 од 5 милиона“ организовани у око 30 градова широм Србије - Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Шапцу, Краљеву, Чачку, Горњем Милановцу, Сремској Митровици, Руми, Куршумлији, Врању, Младеновцу, Бору, Зајечару, Великом Градишту, Пожаревцу, Крушевцу...
Из викенда у викенд све је већи број градова који се прикључују протестима „1 од 5 милиона“ који су пре два месеца кренули у Београду.
Тако су прошле недеље организовани протести у Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Шапцу, Краљеву, Чачку, Горњем Милановцу, Сремској Митровици, Руми, Куршумлији, Врању, Младеновцу, Бору, Зајечару, Великом Градишту, Пожаревцу, Крушевцу...
У Краљеву, на Тргу Јована Сарића испред Скупштине града, одржан други протестни скуп грађана чији је организатор Удружење староседелаца Краљева и околине, које од избора 2016. године има и своју одборничку групу у Скупштини града Краљева.
Окупљеним грађанима, а било их је око 200, обратили су се песник Иван Рајовић и председник Удружења староседелаца Краљева и околине и одборник у Скупштини града Иван Матовић. Они су напоменули да су њихопи захтеви исти као захтеви грађана у Београду.
Протест незадовољних грађана актуелном влашћу СНС и Александра Вучића, под слоганом „Један од пет милиона“ одржан у Прокупљу, уз захтев да се из Градског већа и са других јавних функција смене пензионери, партијски кадрови напредњака. Грађани су се по јако хладном времену окупили на централном Тргу „Топличких јунака“ и затражили смену, како су истакли „доживотних, нестручних и необразованих већника“ од који су неки „прелетачи“ мењајући странке на тим местима остали од демократских промена 2000. године до данас.
Грађани Крагујевца и даље су најбројнији на овим протестима . Они су поручили да желе демократско друштво и државу у којој постоји владавина права и социјална правда и да зато ненародни режим и председник Српске напредне странке и Србије Александар Вучић морају пасти. На Ђачком тргу испред гимназије, грађанима су се обратили новинар Раде Радовановић и предузентик Небојша Вељковић.
Шетало се и у нашем комшилуку, у Руми и Сремској Митровици. У ова два града се окупило неколико стотина грађана који су незадовољни актуелним режимом у Србији.
Око 300 грађана Горњег Милановца окупило се на трећем протесту под паролом „Један од пет милиона“ у том граду, а новинар Срђан Шкоро на овом протесту позвао је председника Србије Александра Вучића да поднесе оставку. Грађани су се потом упутили у протестну шетњу уобичајеном рутом ка касарни у Горњем Милановцу и назад на централни градски трг.
И на дванаестом протесту на Тргу слободе у Пожеги, грађани су тражили оставке челника локалне власти. Указавши на злоупотребе и кршења закона општинских челника, окупљени су поручили председнику Општине Милану Божићу (СНС) да га чека судбина његовог колеге из Гроцке.
Протест у Новом Саду је био посвећен академској заједници која се све активније прикључује протестима по Србији. На почетку протеста минутом чутања одата је пошта првој ректорки новосадског Универзитета Олги Хаџић, режисеру Душану Макавејеву, као и раднику који је погинуо на градилишту тзв. Пупинове палате у центру града.
Окупљенима су се обратили доцент Филозофског факултета у Новом Саду Бојана Бодрожа, професорка Филозофског факулета у Београду Ивана Спасић, као и студенткиња Академије уметности у овом граду Теа Вукадин.
Више хиљада људи се окупило и на протесту у Нишу.
- Борићемо се и нећемо одустати, јер не дозвољавамо да нам отму и наду - рекла је Нађа Стошић из Покрета младих “За Ниш без страха“.
Небојша Благотић, бивши инспектор привредног криминала у Полицијској управи Ниш, испричао је да је након 27 година службовања напрасно пензионисан након што је почео професионално да ради на случају у који су “умешани пријатељ и кум Александра Вучића”.
На протесту су поново захтеване оставке министарке саобраћаја Зоране Михајловић и градоначелника Дарка Булатовића, враћање оснивачких и управљачких права граду Нишу над аеродромом „Константин Велики“, „Југоистоком“ и Регионалном привредном комором, као и заустављање партијског запошљавања, одузимања имовине од стране јавних извршитеља и искључења струје социјално угроженим грађанима.
Са протеста „Један од пет милиона, који је први пут одржан у Ужицу, грађани су захтевали оставке и републичке и локалне власти.
Називајући Александра Вучића „вођом државних разбојника“, Милојко Пантић, спортски новинар, поручио је да „дух буне у Србији не сме да се угаси, док вођа не поднесе неопозиву оставку“.
Срђан Миливојевић је донео у Ужице фењер, називајући га „пламеном отпора и слободе из Крушевца“, додавши да је „јадна Србија у којој кажемо „он“ и знамо на кога мислимо, а који седи у Давосу и прича о слободи медија у Србији“.
Друго по реду протестно окупљање Зајечараца организовано је на Тргу Николе Пашића.
Зајечарцима окупљеним у намери да шетњом улицама града искажу своје незадовољство обратили су се Драган Петровић, просветни радник и Дејан Перић, истакнути активиста. Поред професора протест су данас подржали и адвокати, њих стотинак.
И Врање се укључило у протесте где је новинар и глумац Саша Стојковић позвао чланове СПС-а да стану уз своје суграђане напусте коалицију са СНС у овом граду. Поред њега, Врањанцима се обратио и професор на Филозофском факултету у Нишу, др Зоран Димић.
Колона са неколико стотина незадовољних грађана Пожаревца прошетала је улицама града исказујући незадовољство. Током протеста није било инцидената, а саобраћај се нормално одвијао у највећем делу протестне шетње улицама Пожаревца.
Протест „Један од пет милиона“ одржан је у Чачку без страначких обележја, у организацији чачанских студената који студирају у Београду. Према процени новинара на протесту је било око 1.500 људи, а организатори су најавили следеће окупљање за петак 1. фебруар.
На протесту су говорили један од организатора чачански студент београдског факлутета Политичких наука Радиша Ћериман и професор Гимназије у Чачку Владимир Димитријевић.
И Вршац се прикључио градовима у којима се одржавају протести на којима се упркос изузетно хладном времену и снежној вејавици окупило око 300 људи. На протесту су говорили: Данијела Марић, грађанка Вршца, Драгица Станојловић, одборница у скупштини Града Вршца и Ненад Живковић, новинар из Панчева.
Више од 200 грађана окупило се на првом протесту „1 од 5 милиона“ у Крушевцу и затражило оставку градоначелнице Јасмине Паруловић, смањење рачуна за грејање те да Крушевац буде безбедан град.
Обраћајући се окупљеним грађанима Бобан Јовановић, један од повређених момака приликом напада на Борка Стефановића у овом граду, пожелео је добро вече свима који су дошли на Трг младих, али како је рекао и онима који нису ту јер су уцењени у уплашени.
Хиљаду професора уз протестанте
Око хиљаду професора са српских универзитета подржало је протесте у Србији и захтеве који су изнети у јавности. Најпре су подршку пружили професори са Филозофског факултета, а онда су се придружиле и колеге са Политичких наука, Драмских уметности, Правног...
- У име професије и наше моралне обавезе према студентима да негујемо слободно мишљење, слободно изражавање, право на истинито информисање, културу дијалога, да се залажемо за владавину права – све оно што подразумева фундаменталне цивилизацијске вредности и уважавање различитости – дужни смо да дигнемо свој глас, у уверењу да грађани Србије заслужују боље од онога што им нуди ова власт –стоји у саопштењу професора.

Подршка адвоката
Адвокати из више градова у Србији, њих више од 100, саопштили су да подржавају протесте грађана и захтевају да председник Србије Александар Вучић и председница Владе Ана Брнабић поднесу оставке. Они захтевају и да Народна скупштина изабере прелазну Владу стручњака “са председником Владе неспорног угледа у друштву, и са задатком да успостави услове за фер изборе за председника Републике и Народну скупштину у Уставом и законом прописаним роковима". Адвокати су констатовали да је дошло до "уништавања институција политичког система и концентрације политичке моћи у рукама једног човека".
Припремио: Н. К

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa