Инфо

31. јануар 2019.31. јан 2019.
ОСМИ ПРОТЕСТ „1 ОД 5 МИЛИОНА“ У БЕОГРАДУ

Грађани и опозиција морају заједно

На почетку скупа су се обратили професор Факултета политичких наука Чедомир Чупић и бивши судија Врховног суда Зоран Ивошевић. Покрет уједињених фантома симболично испрскао врата РТС „средствима против штеточина“
Протест против актуелне власти, под називом „Један од пет милиона“ и прошле суботе организован је у Београду. Оно што је занимљиво је чињеница да се интензитет протеста не смањује, већ је из суботе у суботу број грађана који шетају све већи.
На почетку скупа су се обратили професор Факултета политичких наука Чедомир Чупић и бивши судија Врховног суда Зоран Ивошевић.
- Председник Србије Александар Вучић мора да поднесе оставку да би Србија поново постала правна држава. Вучић је изневерио Устав Србије, јер се меша у све три гране власти и одлучује ко је прекршио закон, а ко је невин - рекао је Ивошевић.
Др Чупић обратио се грађанима поручивши да се морају борити против узурпације власти и државе од Александра Вучића и његове партије, али и позвао професоре и универзитете да им у томе помогну.
– Универзитети, а посебно Универзитет у Београду, имају највећу одговорност да стану уз грађане, јер се ту налази моћ знања којом се морају одупрети против сваке врсте угњетавања, притисака, кршења закона и поделе власти. Грађани и опозиционе странке морају да стану заједно како би испоручили основни захтев ових протеста, а то је оставка Александра Вучића - рекао је Чупић.
Окупљени грађани су ово поздравили громогласним аплаузом и скандирањем „оставка, оставка“.
Чупић је навео да је једина алтернатива оставци то да Вучић буде смењен, али да је то нешто на чему грађани морају радити заједно са странкама јер су партије носиоци политичког живота.
Протестна шетња кренула је од Трга Републике, Македонском улицом па Светогорском до зграде РТС.
Демонстранти су сада по први пут, иако је ово једна од неколико уобичајених рута, застали и испред зграде дневног листа Политика у Македноској. Они су то учинили на позив коориднаторке протеста Јелене Анасоновић која је подсетила да је то најстарији лист у држави, а да је актуелна власт и њега успела да уништи. После гласног звиждања пред Политиком протестна шетња наставила се ка јавном медијском сервису.
Учесници протеста потпуно су прекрили улазна врата на згради Радио телевизије Србије у Таковској улици тракама на којима је лого те медијске куће, али на ружичастој подлози. Врата су такође прекиривена тракама на којима пише „Почело је“ и „Цензурисано“, док су чланови Покрета уједињених фантома врата симболично испрскали „средствима против штеточина“, како пише на боцама које су носили на леђима. Са звучника је поново емитован позив генералном директору РТС-а Драгану Бујошевићу и главном и одговорном уреднику Ненаду Љ. Стефановићу да поднесу оставке, јер су „јавни сервис претворили у партијски за свог господара Александра Вучића“.
Пред зградом Владе упаљено је десетак бакљи уз поруку да се пламен слободе шири незаустављиво и позив на ново окупљање у суботу.
Летак је залепљен на улазу у Владу, а око већег дела зграде облепљена је трака са натписом „Један од пет милиона“.
Следећи протест заказан је за суботу, 2. фебруар у 18 часова.
Михајловић:
Опозиција нечасна
Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфарструктуре Србије Зорана Михајловић изјавила је да разуме, али и не разуме грађане који протестују, да су председник Србије Александар Вучић и Влада Србије спремни да са њима разговарају, што, како је додала, не значи да ће се око свега сложити.
Она је казала да се лидери опозиционог Савеза за Србију заклањају иза „грађана, чак и иза мртвих људи и породиља“, што је оценила као нечасно.
- Србију никада нису водили нечасни људи, а ова опозиција је нечасна - казала је Михајловићева.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa