Инфо

31. јануар 2019.31. јан 2019.
Незапослених у Шапцу  21 одсто мање
НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ
ФИЛИЈАЛА ШАБАЦ СУМИРАЛА РЕЗУЛТАТЕ

Незапослених у Шапцу 21 одсто мање

Број незапослених у Шапцу је 7.336 особа, за 20,97 одсто мање него годину дана раније. Током 2018. године уз директно посредовање НСЗ запослило се 1.818 лица
Према подацима Националне службе за запошљавање Филијале Шабац на крају прошле године на читавом подручју које покривају регистровано је 12.657 незапослених, што је 15,27 одсто мање него 2017. године. Број незапослених у Шапцу је 7.336 особа, за 20,97 одсто мање него годину дана раније. Током 2018. године уз директно посредовање НСЗ запослило се 1.818 лица.
Око 37 одсто незапослених на територији Филијале су неквалификовани или полуквалификовани, док је у Шапцу таквих око 30 одсто. Према старосној структури око 45 одсто је између 30 и 50 година, а велики је број и незапослених преко 50 година, чак 33 одсто.
-Осетно је померање тражње за одређеном радном снагом ка смеру производних делатности. Сматрам да је то резултат активирања одређених производних погона како на територији града, тако и суседних општина. Раније је била већа тражња у смеру услуга, а сада су то производни радници. Послодавци који желе да запосле раднике обраћају се НСЗ захтевом, на основу ког ми посредујемо. Укупно се прошле године на тај начин запослило 1.818 лица са евиденције, а план нам је био 1.500, навео је директор НСЗ Филијале Шабац Радивоје Мићић.
Уз учешће финансијских мера које је НСЗ издвојила за активне мере и програме запошљавања запослило се укупно 567 особа. За суфинансирање и спровођење локалних акционих планова за запошљавање определиле су се општне Владимирци, Коцељева и Богатић и то за програме јавних радова и на овај начин запослили 128 људи.
-Највише се запослило кроз субвенције за самозапошљавање где нам је квота била 72 лица, а запослило се 132 од којих две особе са инвалидитетом и три припадника ромске националне мањине. Кроз субвениције послодавцима за отварање нових раних места запослиле су се 94 особе, од тога њих четири са инвалидитетом. Програм јавних радова укључио је 125 особа, од чега 35 са инвалидитетом. За програм стручне праксе прошле године је издвојено 23 милиона динара и укључено је 160 лица, навела је Марија Савковић из Одсека за програме запошљавања, предузетништво и обуке.
На Јесењем сајму запошљавања учествовала су 52 послодавца, а запослило се 129 особа. Највеће интереовање било је за јапанску фирму „Јазаки“.
Добре резултате показују и мере које спроводи Филијала са својим саветницима.
-Ми у Филијали имамо Клуб за тражење посла где се организују десетодневне обуке, где саветник обавља разговоре са незапосленима и упућује их која су слободна радна места. Прошле године Клуб је прошло 162 лица, а запослило се 65, од тога 35 жена. Одељење за посредовање сваког четвртка организује обуке за аткивно тражење посла, за сва новопријављена лица. Саветник сваком индивидуално одређује које мере су потребне да би се запослио, навела је Татјана Гавриловић, начелница Одељења за посредовање, запошљавање и планирање каријере.
Током прошле године на евиденцију Филијале пријавило 8.142 нова незапослена лица. Суфицитарна занимања су пољпривредних и хемијских смерова, а највише се траже професори физике и математике, возачи, оператери на машинама и инжењери.
M.M.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa