Инфо

31. јануар 2019.31. јан 2019.
У МЕЂУОПШТИНСКОЈ ОРГАНИЗАЦИЈИ СЛЕПИХ У ШАПЦУ

Такмичење у коришћењу Брајевог писма

Снег, лед и отежано кретање нису спречили двадесетак чланова Међуопштинске организације слепих да, са пратиоцима, дођу у просторије Организације ради обележавања Дана рођења Луја Браја, творца писма за слепе.
Брајево писмо је омогућило слепим лицима да почну да се описмењавају и образују, стекну одређена знања и вештине и тако постану корисни чланови а не терет друштва. Тим поводом одражано је такмичење у читању и писању Брајевог писма, а то је манифестација која се одржава од оснивања Организације, давне 1956. године.
Слепа лица која су похађала школу за децу са оштећеним видом “Вељко Рамадановић” у Земуну, тамо су и савладала ово писмо, али је велики број чланова, посебно касније ослепелих за читање и писање овог писма обучен управо у Организацији, јер се друга удружења, установе или институције тиме не баве.
Најбоља у читању и писању овог писма била је Невена Јовановић, чланица из Прњавора, која је као награду добила Бели штап који користе слепа лица за самостално кретање.
У организацији постоји и фонд књига на овом писму који се обогаћује разменом са библиотеком за слепе Савеза слепих Србије. Књиге су свакодневно доступне члановима, било да их носе кући или читају у Организацији у мини читаоници.
Иначе, ово је само једна од низа манифестација, обука и радионица које су планиране да се одрже у току године, а пре свега захваљујући разумевању и финансирању од стране градске управе Града Шапца, која је увек знала да препозна потребе, могућности и способности чланова ове организације и сваке године пружи финансијску подршку, без које Организација не би могла ни опстати, истакао је на крају манифестације Лука Младеновић, председник организације.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa